Ekonomski oporavak Britanije ubijen krizom u euro zoni

Ministar finansija Velike Britanije Džordž Ozborn smatra da su nade njegove zemlje u finansijski oporavak "ubijene" krizom u euro zoni, prenosi danas BBC
1 komentar(a)
Džordž Ozborn, Velika Britanija, Foto: Beta/AP
Džordž Ozborn, Velika Britanija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.06.2012. 18:49h

U tekstu objavljenom u današnjem Telegrafu, Ozborn je istakao da se evropski lideri suočavaju sa "trenutkom istine", koji može da odredi ekonomsku budućnost za cijelu sljedeću deceniju.

"Poslije više od dvije godine nesigurnosti, nestabilnosti i sporog ekonomskog rasta, odluke donešene u narednih nekoliko mjeseci mogle bi da odrede ekonomsku budućnost cijelog evropskog kontinenta za sljedeću dekadu i više", naveo je Ozborn.

Više od polovine ukupne britanske trgovine i stranih investicija povezan je sa Evropskim zemljama

Ozborn je ukazao da je lekcija iz prethodne dvije godina pokazala da je tretiranje "posljednjeg simptoma" nedovoljno "da bi se izliječili uzroci bolesti".

"Naš oporavak, koji već sprječavaju moćni vjetrovi visokih cijena nafte i teret duga preostao iz godina povoljnog ekonomskog rasta, ubijen je krizom na našem pragu", napisao je Ozborn.

On je pozvao na veću fiskalnu integraciju u euro zoni, dodajući da je bankarska unija "prirodna posljedica" jedinstvene valute.

Ozborn je, međutim, istakao da Britanija neće biti dio bilo kakvog takvog aranžmana, kao i da će bilo koji dalji prenos vlasti iz Vestminstera u Brisel zahtijevati referendum.

Prema ciframa objavljenim prošlog mjeseca, britanska ekonomija je u prva tri mjeseca ove godine opala za 0,3 odsto, što je bio slučaj i sa posljednja tri mjeseca prošle godine, čime se Britanija vratila u recesiju.

Britanska vlada smatra da je jedinstveno tržište ključni pokretač ekonomskog rasta i u Britaniji i u Evropi.

Sekretarijat za poslovne inovacije i vještine saopštio je da je euro zona odgovorna za između dva i šest odsto prihoda u Britaniji, što bi značilo dodatak od 1.100 do 3.300 funti godišnje za svako domaćinstvo u Velikoj Britaniji.

Taj sekretarijat je dodao da se više od polovine ukupne britanske trgovine i stranih investicija povezan je sa Evropskim zemljama, kao i da je 3,5 miliona radnih mjesta u Britaniji povezano sa izvozom roba i usluga u EU kao cjelinu.

Bonus video: