Cijene nekretnina na španskom primorju pale i do 60 odsto

Sve glavne španske banke otvaraju internet sajtove za nekretnine kako bi se oslobodile novih kuća
1039 pregleda 14 komentar(a)
Španija, Foto: Members.virtualtourist.com
Španija, Foto: Members.virtualtourist.com
Ažurirano: 10.06.2012. 19:15h

Zovu ga Kosta katastrofe. Špansko primorje prekriveno je stotinama hiljada neprodatih novih kuća – a sada banke konačno puštaju niz vodu preduzimače i rasprodaju njihovu imovinu po znatno jeftinijim cijenama, piše „Gardijan”.

Sve glavne španske banke otvaraju internet sajtove za nekretnine kako bi se oslobodile novih kuća, koje su sada zakonski prešle u njihovo vlasništvo, nudeći popust i do 60 odsto u odnosu na njihovu početnu cijenu. Međutim, mnogi stručnjaci smatraju da cijene u Španiji treba još da padaju i da su sadašnje cijene daleko od realnih.

Altamira, sajt iz Santandera, nudi „kuće za sve po jučerašnjim cijenama“. Navode „retro cijene“ od 50.000 eura, ali nakon kratkog pretraživanja može se naići na četvorosobni stan sa dva kupatila u Valensiji za 18.000 eura.

Interesantne nekretnine sajta Altamira su i nove zgrade, čiji su preduzimači zapali u nevolje, pa su bankama ostali mnogobrojni stanovi. Na primjer, u Esteponi, oblast Kosta del Sol, banka pokušava da proda 16 stanova u kompleksu sa bazenom, udaljenom od plaže 15 minuta hoda. Cijene dvosobnih i trosobnih stanova se kreću od 85.456 eura naviše, ali, ni- jedan još nije prodat. Na vrhuncu buma, slične nekretnine su se prodavale po dvostruko višim cijenama.

"Ponudite cijenu..."

Servihabitat, sajt za nekretnine banke Kaiksa, poručuje kupcima „ponudite cijenu... mi ćemo vam odgovoriti kroz 24 časa“. Bankia, grupa od sedam banaka koje su nedavno zbog finansijskih problema tražile 19 milijardi eura pomoći od vlade, prodaju nekretnine na sajtu BankiaHabitat. Trenutno je u toku promocija „došetaj do plaže“ (andando a la playa) u kojoj se nudi stotine stanova i apartmana u blizini plaža po cijeni od 39,050 eura naviše.

U zenitu buma 2006. u Španiji je izgrađeno više od 760.000 kuća. Izgradnja je od tada opala za 90 odsto, a banke koje su se našle u nevolji više ne mogu da produžavaju rokove za neplaćene kamate na ogromne kredite koji su dati preduzimačima.

Banke su svjesne da će, kada ponude nekretnine na tržištu, njihova cijena još više pasti, pa mnoge od njih nude po povoljnim uslovima kredite u visini 95 odsto ili čak 100 odsto cijene ukoliko je kupac voljan da plati prvobitnu, naduvanu cijenu. Većina misli da će na ovaj trik malo ko nasjesti.

Statistika sakriva pad cijena

Zvanična statistika sakriva nivo pada cijena. Španska banka kaže da su cijene 25-30 odsto niže u odnosu na period buma, ali, kako je naveo „Gardijan”, agenti za nekretnine tvrde da su u pojedinim oblastima uobičajeni padovi od 40-50 odsto.

Mnogi analitičari, međutim, ocjenjuju da su cijene i dalje suviše visoke, te da bi ove godine mogle još pasti. Mihala Markusen iz Sosijete ženeral grupe očekuje da će ove godine cijene pasti za još 15 odsto, dok Vilem Bajter iz Siti banke smatra da je Španija, što se tiče pada cijena nekretnina, prešla tek pola puta.

Mnoge zgrade su građene od jeftinog i nekvalitetnog materijala, često uz kršenje propisa u vezi sa planiranjem i potrebnim dozvolama

Postoje navodi da takozvani „lovci na rasprodaje“, privučeni sajtovima koji nude ultrajeftine nekretnine i povoljne kredite, masovno odlaze u Španiju kako bi kupovali po sniženim cijenama.

Međutim, mnoge zgrade su građene od jeftinog i nekvalitetnog materijala, često uz kršenje propisa u vezi sa planiranjem i potrebnim dozvolama. „Budite pažljivi. Mnoge građevine se nude po niskim cijenama jer su slabog kvaliteta ili im je loša lokacija“, upozorila je Kler Nesling, direktorka u agenciji Konti, specijalizovanoj za hipoteke i nekretnine.

„Gorka iskustva naučila su mnoge kupce nekretnina u inostranstvu da bi ih pokušaj da uštede izbjegavanjem angažovanja nezavisnog pravnog savjetnika mogao koštati same vikendice“, kazala je Neslingova za „Gardijan”.

Bonus video: