Rahoj predviđa još goru ekonomsku situaciju u Španiji

Loša ekonomska situacija u Španiji pogoršaće se ove godine, uprkos finansijskoj pomoći od 100 milijardi eura koju je EU odobrila da bi se spasile banke, rekao je danas premijer Marijano Rahoj
0 komentar(a)
Marijan Rahoj, Foto: Rojters
Marijan Rahoj, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.06.2012. 16:57h

Španija će ostati zaglavljena u drugoj recesiji sljedeće tri godine, a još više Španaca će izgubiti posao, u zemlji u kojoj je svaki četvrti radno sposoban stanovnik nezaposlen, rekao je Rahoj novinarima, samo dan pošto je njegova zemlja postala četvrta zemlja euro zone koja je zatražila finansijsku pomoć.

"Ovo će biti loša godina: privredni rast će opasti za 1,7 odsto, a stopa nezaposlenosti će se povećati", rekao je Rahoj.

On je istakao da će Španija ponovo steći izgubljeni ekonomski kredibilitet jačanjem svojih banaka, što će rezultirati ponovnim uspostavljanjem kreditne sposobnosti, te će firme i pojedinci koji ne mogu da uzmu zajmove moći da ponovo počnu da pozajmljuju, i ekonomija će doživjeti ponovni rast.

Španski premijer nije obrazložio koliko bi taj proces mogao da traje, ali je istakao da bi jačanje ekonomije u njegovoj zemlji moglo da potpomogne ponovno uspostavljanje kredibiliteta u cijeloj euro zoni, koju već više od dvije godine potresa finansijska kriza.

Finansijska kriza i recesija u Evropi ugrozile su mnoge komapnije investitore širom svijeta.

Obezbjeđivanje finansijske pomoći španskim bankama najvjerovatnije će umiriti nervozu zbog španske ekonomije, koja je pet puta veća od grčke, jer tržišta strahuju da Madrid neće biti u stanju da plati svoje obaveze, ocjenjuje agencija AP.

Drugi ogroman test za Evropu predstoji već sljedeće sedmice kada se u Grčkoj održavaju ponovljeni parlamentarni izbori, na kojima bi mogao da bude utrt put za izlazak ove zemlje iz euro zone.

Evropski lideri smatraju da je od ključnog značaja za Španiju da obezbijedi pomoć za svoje banke prije glasanja u Grčkoj 17. juna.

Španija će dobiti 100 milijardi eura za spas banaka >>>

Rahoj je više puta do sada odbijao da zatraži pomoć, tvrdeći da će to biti "kreditna linija", različita od pomoći Grčkoj, Irskoj i Portugalu, jer je "pružanje pojasa za spašavanje" tim zemljama podrazumijevalo strogu kontrolu spolja nad njihovim javnim finansijama, što nije slučaj sa Španijom.

Rahoj je za španske nevolje okrivio prethodnu socijalističku vladu Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera, ne pominjući ni njega ili njegovu vladu po imenu.

Rahoj je smijenio Sapatera u novembru prošle godine, pošto su mu podršku pružili gnjevni birači nezadovoljni načinom na koji su socijalisti upravljali ekonomijom.

"Prošle godine je španska javna administracija potrošila 90 milijardi eura više nego što je unijela u sistem, to se ne može izdržati, ne možemo tako da živimo", naglasio je Rahoj.

On je takođe branio svoju odluku da danas popodne otputuje u Poljsku kako bi gledao meč španske reprezentacije protiv Italije, u okviru Evropskog prvenstva u fudbalu.

Španski premijer je naveo da će u poljskom gradu Gdanjsku, u kome se igra utakmica, ostati samo dok se meč ne završi, poslije čega će se odmah vratiti u Madrid.

Bonus video: