U Sloveniji veće akcize na cigarete: Paklica 2,73 eura

Od 1. oktobra akcize će porasti na 94 eura na hiljadu cigareta, dok će od 1. januara naredne godine one skočiti na 97 eura, što će donijeti četiri miliona eura u državni budžet
0 komentar(a)
Zabranjeno pušenje, Foto: Luka Zeković
Zabranjeno pušenje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.06.2012. 11:27h

Slovenačka Vlada usvojila je izmjene Zakona o akcizama, koje će omogućiti da cijene cigareta porastu već od 1. jula, umjesto od oktobra kako je prvobitno planirano.

Izmjenama su predviđena još dva povećanja cijena cigareta - u oktobru i januaru 2013. godine, prenosi B92.

U skladu sa evropskom direktivom, opterećenje cigareta akcizama u članicama Evropske unije (EU) od 1. januara 2014. godine treba da iznosi najmanje 90 eura na hiljadu cigareta.

Slovenija bi, prema sadašnjem zakonu, taj cilj dostigla 1. oktobra, ali je Vlada sada predložila da se ubrza rok za poskupljenje cigareta.

Izmjenama Zakona o akcizama se predviđa i dodatno postepeno povećanje cijena cigareta.

"Od 1. oktobra akcize će porasti na 94 eura na hiljadu cigareta, dok će od 1. januara naredne godine one skočiti na 97 eura", rekao je ministar finansija Janez Šušteršič na konferenciji za štampu nakon sjednice vlade.

Takav potez će, kako je objasnio, donijeti četiri miliona eura u državni budžet i dodatnih osam miliona eura u 2013. godini.

Prema njegovim riječima, iskustvo pokazuje da takvo postepeno povećanje akciza ne utiče značajno na obim prodaje.

Cijene cigareta u Sloveniji su među najnižim u Evropi. Prosječna cijena za paklicu od 20 cigareta je u januaru bila najniža u Mađarskoj 2,09 eura, a najviša u Irskoj 8,47 eura.

U Sloveniji paklica košta 2,73 eura.

Bonus video: