Rusija uspješno testirala interkontinentalnu raketu

U novembru prošle godine izvršena su lansiranja "topolja" na Kamčatki, kako bi se provjerila mogućnost produženja njihovog upotrebnog vijeka do 25 godina
2 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2012. 06:55h

Raketne snage ruske armije uspješno su lansirale interkontinentalnu balističku raketu "topolj" sa poligona "Kapustin jar" u oblasti Astrahana, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane za strateško raketne snage, pukovnik Vadim Kovalj.

On je precizirao da je školska bojeva glava sa zadatom tačnošću pogodila cilj na poligonu "Sari Šagan" u Kazahstanu, a to znači da je raketa prevalila više od 3.000 kilometara do cilja.

"Ciljevi ovakvih lansiranja su provjera stabilnosti osnovnih letačko tehničkih karakteristika raketa ove klase u toku dužeg perioda korišćenja”, rekao je Kovalj i dodao da će dobijeni parametri biti korišćeni za razvoj efikasnih načina za prevazilaženje protivraketne odbrane.

U novembru prošle godine izvršena su lansiranja "topolja" na Kamčatki, kako bi se provjerila mogućnost produženja njihovog upotrebnog vijeka do 25 godina.

Raketni sistem "topolj" prvi je koji je Rusija razvila poslije raspada Sovjetskog Saveza, a rakete koje su smještene na teškim vozilima imaju mogućnost da mijenjaju putanju u toku leta, mogu da dobace na daljinu 11.000 kilometara, dok njihove nuklearne bojeve glave imaju eksplozivnu snagu 550 kilotona.

Sistem je uveden u ruske oružane snage 1997. godine, a nova pokretna lansirna rampa koja se nalazi na vozilu konstruisana je 2004. godine, dok se od 2006. godine nalazi u oružanim snagama ruske armije.

Bonus video: