Al Kaida i dalje prijetnja, širi se geografski

Teroristička mreža Al Kaida i dalje predstavlja ozbiljnu i realnu prijetnju zato što se širi geografski, izjavila je danas američka državna sekretarka Hilari Klinton
50 pregleda 2 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Foreignpolicy.com
Hilari Klinton, Foto: Foreignpolicy.com
Ažurirano: 07.06.2012. 14:35h

"Možda je jezgro Al Kaide koje je izvršilo terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. na putu poraza, ali prijetnja se proširila, postala je geografski raznolikija", rekla je Klintonova uoči foruma o borbi protiv terorizma koji danas počinje u Istanbulu.

"Mi ćemo uvek imati pravo da upotrijebimo silu protiv organizacija kao što je Al Kaida koje su nas napadele i još nam prijete napadima", kazala je američka državna sekretarka.

Iako je Al Kaida znatno oslabila poslije uništenja njenog liderskog jezgra, opasnost od terorizma je i dalje alarmantna i nepobitna, dodala je ona, prenio je AFP.

U utorak je u napadu američke bespilotne letjelice ubijen čovek broj dva Al Kaide Abu Jahja al-Libi, što je najteži udarac zadat Al Kaidi poslije ubistva njenog vođe Osame bin Ladena 2. maja prošle godine u akciji američkih komandosa u Pakistanu.

Od kada je američki predsjednik Barak Obama stupio na dužnost 2009. godine američke snage učestvuju u nemilosrdnim akcijama protiv Al Kaide u Avganistanu, Pakistanu i Jemenu.

Oglas Al Kaide za obuku bombaša samoubica

Kao potvrda riječi koje je Hilari Klinton izgovorila u Istambulu danas poslužio je "oglas" koji je teroristička grupa Al Kaida na Arabijskom poluostrvu oglasila na nekoliko veb foruma džihadista sa ponudom za obuku bombašima samoubicama.

Internet ponuda poziva "volontere" da stupe u kontakt putem mejla i postavljena je na forumima džihadista poput Al-Fida i Šmuk al Islam i Honein, javila je danas agencija AFP.

"Cilj ove obuke je da nastavimo s našom braćom koji teže da sprovedu operacije koje čine velika ubistva i pokolj neprijatelja islama. Sada je jasno da pojedinačni džihad ili kako se kaže 'usamljeni vuk' postao sve više rasprostranjeno i njihov učinak je počeo da se vidi...", navodi se u oglasu Al Kaide na Arabijskom poluostrvu sa sjedištem u Jemenu.

"Njihova legitimnost (ciljeva) mora biti po prioritetu - američki, izraelski, britanski i francuski", navela je grupa Al Kaida na Arabijskom poluostrvu.

U oglasu se navodi da su mete napada "oni koji se bore protiv muslimana i islama", a kao posebne mete navedeni su"ekonomski, vojni i medijski interesi neprijatelja".

Bonus video: