DESNIČARSKA METODA

Pravo lice Zlatne zore: Portparol išamarao članicu Komunističke partije

Elijas Kasidiaris, prvo je polio vodom iz čaše Renu Duru, a zatim Liani Kaneli ošamario tri puta
7 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2012. 20:07h

Portparol grčke ultradesničarske stranke Zlatna zora išamarao je jednu ljevičarsku političarku a na drugu bacio čašu sa vodom tokom TV debate uživo.

Ovaj incident, nedjelju i po uoči ključnih izbora, zapanjio je Grke u momentu kada pokušavaju da izbjegnu katastrofalni izlazak iz eurozone.

Ostale političke stranke su osudile Ilijasa Kasidiarisa zbog napada na dvije žene tokom jutarnje emisije na privatnoj TV stanici Antena.

Kasidiaris, čija je stranka izazvala uzbunu u Evropi kada je na izborima 6. maja ušla u parlament, bio je zaključan u jednoj prostoriji u TV studiju ali je razbio vrata i pobjegao, kazao je voditelj programa.

Tužilaštvo je naredilo njegovo hapšenje na osnovu optužbi za nanošenje tjelesne povrede.

Zlatna zora, koja je tokom kampanje iskoristila talas neprijateljstva prema ilegalnim imigrantima u Grčkoj, demantuje da je neonacistička

U emisiji je nastao haos kada je Kasidiaris, bivši pripadnik vojnih specijalnih snaga i dizač tegova, bacio čašu vode na Renu Duru, poslanicu radikalne ljevičarske stranke Siriza i rekao joj „ti si sprdnja“.

Dok su ostali učesnici zapanjeno gledali, predstavnica Komunističke partije Liana Kaneli (58) je ustala protestujući zbog njegovog ponašanja i bacila novine na Kasidiarsia, koji joj je rekao „stara komunjaro“, ustao i ošamario je tri puta.

Voditelj Jorgos Papadakis je potrčao preko pordijuma vičući „Ne, ne” ali nije stigao da spriječi napad.

„Bojala sam se da će baciti čašu i povrijediti nekoga,“ rekla je Kaneli kasnije novinarima. Pokazala je modricu na obrazu, rekavši: „To je moj simbol časti.“

Zlatna zora, koja je tokom kampanje iskoristila talas neprijateljstva prema ilegalnim imigrantima u Grčkoj, demantuje da je neonacistička iako njen šef Nikos Mihaloliakos koristi nacističke pozdrave i osporava holokaust.

Kasidiaris je bio jedan od najglasnijih kritičara tvrdnji da je njegova stranka nasilnička organizacija sa istorijom napada na imigrante.

Podrška Zlatnoj zori, koja je 6. maja osvojila skoro sedam odsto glasova i 21 mjesto u 300-članom parlamentu, opala je uoči novih izbora 17. juna, ali se očekuje da bez problema pređe cenzus od tri odsto.

Kasidiaris, koji je izabran u parlament, suočen je sa desetogodišnjim zatvorom ako bude osuđen, ali bi ta kazna mogla biti zamijenjena novčanom, piše Rojters.

Protiv njega je podignuta optužnica zbog oružane pljačke iz 2007. godine a suđenje po toj tužbi trebalo bi da bude održano 11. juna. Kasidiaris taj proces odbacuje kao politički motivisan od strane članova Sirize.

On je izgubio živce tokom TV debate kada je poslanica Sirize pomenula taj slučaj i rekla da će on i njegova stranka „vratiti državu 500 godina unazad“.

„Pozivam sve Grke da brane našu istoriju i zatvore uši da ne čuju one koji prodaju jeftini nacionalizam,“ rekla je Duru novinarima.

Grčki predsjednik, vlada i politički rivali su odmah osudili napad, a neki su pozvali pristalice Zlatne zore da napuste tu stranku.

„Pozivamo građane koji su glasali za Zlatnu zoru da ponovo razmisle,“ rekla je Fofi Genimata, portparolka socijalističke stranke PASOK. Dodala je da nijedan predstavnik PASOK-a neće učestvovati u budućim TV debatama sa pripadnicima Zlate zore.

Kabinet predsjednika je saopštio da je to napad na demokratiju.

Siriza je saopštila da je napad „iznio na vidjelo ono što je bilo opštepoznato – pravo lice te kriminalne organizacije.“

Prokopis Pavlopulos, bivši ministar konzervativne Nove demokratije, koji je takođe učestvovao u emisiji, rekao je da, s obzirom na Kasidiarisovo banditsko ponašanje, Grci više ne bi trebalo da imaju bilo kakvu sumnju vezano za pravu prirodu Zlatne zore, prenio je Skaj njuz.

„Sada kad su vidjeli kakva je stvarno ova stranka, Grci neće imati nikakav alibi da ponovo glasaju za njih.”.

Odlučili da bojkotuju medije

Zlatna zora je u saopštenju na svom veb sajtu navela da je Kasidiaris isprovociran: „Svako ko želi da osudi našeg kolegu zbog ovog zaista nesrećnog momenta, trebalo bi prvo da osudi Kanelijevu zbog napada i klevetanja.“

Dodaje se da će stranka nastaviti „borbu za jaku nacionalistički pokret“, posebno protiv „Marksove siročadi“ koja dominira medijima i igra prljavu propagandnu igru“.

Stranka, koja je kritikovala novinare da sa ostalim političkim strankama vodi kampanju protiv nje, poručila je da će bojkotovati medije, prenio je AP.

„Nisu nam potrebni. Imamo pola miliona Grka na našoj strani,“ navedeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas