Norveška: Prije zločina, Brejvik i po 17 sati igrao "World of Warcraft"

Brejvik je kazao da je čitavu 2006. posvetio igranju igrice čija je radnja smještena u srednji vijek, a u kojoj se na početku bira rasa koju će njegov lik predstavljati
62 pregleda 4 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Wn.com
Anders Brejvik, Foto: Wn.com
Ažurirano: 07.06.2012. 08:37h

U nastavku suđenja Andersu Brejviku, Norvežaninu koji je prošle godine hladnokrvno ubio 77 mladih ljudi, tužioci su pokušali da dokažu da je na njega veliki uticaj imalo igranje igrice "World of Warcraft".

Tužioci su pokušali da navedu desničarskog ekstremistu da opiše svoju predanost ovoj onlajn-igrici, kako bi našli vezu između napada i strasti prema njoj.

Međutim, Brejvik je odbio da govori o tome.

Insistirao je na tome da igranje igrice "World of Warcraft" nema nikakve veze sa događajima od 22. jula.

"Tužioci samo žele samo da me ismiju", dodao je.

"Tužioci samo žele samo da me ismiju", kazao je Brejvik

U jednom od ranijih svjedočenja Brejvik je kazao da je čitavu 2006. godinu posvetio igranju igrice, čija je radnja smještena u srednji vijek, a u kojoj se na početku bira rasa koju će njegov lik predstavljati.

Igrica se ne smatra nasilnom, a Brejvik je potvrdio da je znao da provede i po 17 sati dnevno igrajući je.

Tužioci su iznijeli dokaze da je 33-godišnji optuženik "World of Warcraft" intenzivno igrao samo nekoliko mjeseci prije nego što je ubio 77 osoba.

Tužilac je kasnije izjavio da je samo namjeravao da rasvijetli neke neodoumice u vezi sa kontardiktornim izjavama, a ne da dokazuje kako je igrica "krivac" za događaje.

World of Warcraft

Naime, Brejvik je izjavio da je 2007. godine napisao svoj manifest u kojem detaljno otkriva mržnju prema multikulturalnosti. Istovremeno je izjavio da je te godine non-stop igrao "World of Warcraft".

Bonus video: