EK predlaže mjere za smanjenje plastičnog otpada u morima

Na nekim proizvodima moraće da se jasno istakne način na koji se postupa s otpadom i negativan uticaj proizvoda na sredinu
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.05.2018. 13:31h

Evropska komisija (EK) predložila je danas nove propise čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u morima i okeanima i na njihovim obalama.

Plastični proizvodi čine više od 80 odsto otpada u morima, a predlog EK je fokusiran na 10 prozivoda za jednokratnu upotrebu koji se najčešće nalaze u evropskim morima, kao i na izgubljenu i napuštenu ribarsku opremu. Ti proizvodi su najveći dio problema, jer čine 70 odsto svog otpada u evropskim vodama, saopštila je EK.

Među proizvodima koji su se našli na meti novih mjera EK su slamčice, štapići za uši, plastičan pribor za jelo, kašičice za miješanje kafe i štapići za balone.

"Tamo gdje su alternative već dostupne i pristupačne, plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće zabranjeni na tržištu", navodi se u saopštenju EK.

Članice EU moraće da smanje i upotrebu plastičnih posuda za hranu i čaša, a preporučuje se da se na prodajnim mjestima nude alternativni proizvodi ili da se plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu naplaćuju.

Predloženo je i da proizvođači snose dio troškova upravljanja otpadom i čišćenja, kao i da sprovode mjere u cilju podizanja svijesti kada je u pitanju upotreba plastičnih posuda, čaša, omota, vlažnih maramica, balona i kesa. Predviđeni su i podsticaji za razvijanje alternativa koje manje zagađuju sredinu.

Na nekim proizvodima moraće da se jasno istakne način na koji se postupa s otpadom i negativan uticaj proizvoda na sredinu.

EK je u saopštenju istakla da se zbog sporog razlaganja plastika nagomilava u morima, okeanima i na obalama EU i širom svijeta, a da se plastični ostaci nalaze u morskim životinjama, kao što su ribe, školjke, morske kornjače, foke, kitovi i ptice, te tako završavaju u ljudskom lancu ishrane.

"Plastika je pogodan, prilagodljiv, koristan i ekonomski vrijedan materijal, ali treba da bude bolje korišćen, ponovo upotrebljavan i recikliran. Kada se baca, ekonomski uticaj plastike obuhvata ne samo izgubljenu ekonomsku vrijednost u materijalu, nego i troškove čišćenja i gubitke u turizmu, ribarstvu i brodarstvu", saopštila je EK.

Direktiva o plastičim proizvodima za jednokratnu upotrebu dio je sveobuhvatnijeg plana EK najavljenog u Strategiji za plastiku i element Akcionog plana za cirkularnu ekonomiju. EK je saopštila da će do 2020. godine biti izdvojeno još 100 miliona eura za finansiranje prioritetnih aktivnosti u okviru Strategije za plastiku.

U saopštenju se dodaje da zamjena najčešće korišćenih jednokratnih plastičnih proizvoda inovativnim alternativama može da stvori oko 30.000 radnih mjesta na lokalnom nivou.

Cilj primjene novih mjera je da se otpad koji čine ciljani plastični proizvodi prepolovi, čime će biti izbegnuta šteta po životnu sredinu koja bi inače koštala 223 milijardi eura do 2030.

Bonus video: