Lombardi: Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebno nakon dokumenata koje je prošle nedjelje objavio dnevni list "La Repubblica", saopštila je danas Sveta Stolica i dodala da je uhapšeni Papin sobar danas ponovo ispitan
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 18:18h

Na sad već redovnom brifingu za novinare o toku istrage o curenju povjerljivih dokumenata, vatikanski portparol otac Federiko Lombardi je naglasio da je Sveta Stolica izložena teškim prijetnjama, odnosno ucjeni.

Lombardi je govorio o anonimnom pismu poslatom iz "vatikanskog izvora" koje je objavila "La Repubblica" u kojem se na ostavku pozivaju dva visoka crkvena zvaničnika, državni sekretar kardinal Tarcisio Bertone i Papin lični sekretar monsinjor Georg Gensvain. Ukoliko se prozvani zvaničnice ne odluče na ovakav korak u pismu se prijeti da će biti objavljena dodatna povjerljiva dokumenta.

Anonimni autor pisma je tu dvojicu optužio da su odgovorni za aferu "Vatiliks".

Papin sobar Paolo Gabriele, koji je danas po drugi put ispitan u sklopu istrage, mogao bi da bude osuđen na šest godina zatvora zbog navodne krađe povjerljivih dokumenata i nalazi se u pritvoru u Vatikanu.

Među dokumentima koje je Gabriele navodno ukrao nalaze se i povjerljivi spisi o načinu na koji je Katolička crkva rješavala slučajeve seksualnog zlostavljanja djece, kao i optužbe o pranju novca.

Prema pisanjima italijanske štampe, sobar nije sam djelovao i njime je neko manipulisao, a objavom osjetljivih dokumenata se možda želi postići odlazak moćnog kardinala Bertonea ili nekih drugih Papinih bliskih saradnika.

Lombardi je danas rekao da će nakon ove afere obnova povjerenja u Vatikan "potrajati" jer to nije nešto što se može obaviti u nekoliko dana i priznao da je skandal uzdrmao one koji žive i rade unutar vatikanskih zidina, iako "Papa svoje obaveze izvršava normalno i efikasno".

Galerija

Bonus video: