Belgija: Desničari nude 350 eura za prijavljivanje zabrađene žene

Demonstranti su prošle sedmice gađali metalnim šipkama policijsku stanicu u Briselu nakon što je jedna muslimanka uhapšena, jer je odbila da skine feredžu
271 pregleda 0 komentar(a)
Feredža, Foto: Arhiva Vijesti
Feredža, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.06.2012. 06:58h

Pripadnici belgijske desnice saopštili su da nude nagradu od 250 eura svakome ko prijavi policiji zabrađenu ženu, u jeku protesta u Briselu protiv nošenja zara.

Filip Devinter, visoki funkcioner desničarske partije Vlaams Belang, rekao je britanskoj agenciji Rojters da će ova nagrada "pritisnuti vlasti" da nastave primjenu zakona o zabrani nošenja zara uprkos protestima.

"Zar je tekstilni zatvor za žene koje moraju da žive pod njim", kazao je Devinter.

Demonstranti su prošle sedmice gađali metalnim šipkama policijsku stanicu u Briselu nakon što je jedna muslimanka uhapšena, jer je odbila da skine feredžu.

Portparol briselske policije kazao je da nije znao da je ponuđena novčana nagrada, ali će svaki policajac koji vidi zabrađenu ženu naplatiti kaznu,

Žene u Belgiji mogu biti kažnjene maksimalnom novčanom kaznom od 150 evra ukoliko su zabrađene u javnosti, podseća Rojters.

Belgija i Francuska su prošle godine zabranile nošenje feredže u javnosti.

Što se tiče Devintera, on je rekao da ne zna koliko se ljudi do sada javilo za nagradu, a portparolka federalne policije izjavila je da je legalnost te nagrade pitanje za sud i dodala da oni koje se osete njome pogođeni mogu uložiti žalbu policiji.

Bonus video: