Soroš predviđa krah EU i pojavu nove njemačke imperije

Američki investitor upozorava da će na samitu krajem juna evropski lideri najvjerovatnije pokušati "da kupe još malo vremena"
0 komentar(a)
Džordž Soroš, Foto: Images.businessweek.com
Džordž Soroš, Foto: Images.businessweek.com
Ažurirano: 05.06.2012. 14:07h

“Najgori scenario sadašnje krize u evrozoni je moguć u vidu raspada tog monetarnog bloka, a potom i cijele EU, uz istovremeni krah globalne privrede i, vjerovatno, pojave nove njemačke imperije”, ocjenjuje kontraverzni američki milijarder i investitor Džordž Soroš.

U analizi koju je objavio na svom internet portalu, Soroš predviđa da je Evropi ostalo najviše tri mjeseca da riješi dužničku krizu i ako se to ne obavi na efikasan način uslijediće faktički raspad EU, uz poništavanje svih ranije postignutig sporazuma u okviru Unije, uključujući šengenski, sa jako negativnim posljedicama za globalnu ekonomiju.

Američki investitor upozorava da će evropski lideri najvjerovatnije pokušati "da kupe još malo vremena"

"Poslije krize 2008. godine ekonomisti i društvo su priznali da je ekonomska teorija pretrpjela krah, ne uspjevši da uvede jedinstvene i univerzalne zakone. Dužnička kriza u Evropi je oborila ekonomsku teoriju, pošto ekonomisti nisu uzeli u obzir razlike između socijalnih i fundamentalnih nauka", obrazlaže Soros.

On predlaže eksterne mjere za reanimaciju EU, koje se moraju usmjeriti istovremeno na rješavanje bankarske i dužnicke krize.

On preporučuje i osnivanje jedinstvenog sistema garancija za depozite, što će spriječiti povlačenje sredstava iz banka i smanjenje cijene refinansiranja za problematične zemlje.

Američki investitor, međutim, upozorava da će na samitu krajem juna evropski lideri najvjerovatnije pokušati "da kupe još malo vremena", umirivši tržišta polumjerama.

Za tri mjeseca invesitori će, međutim, opet početi da traže veće prinose na obveznice, a to će biti kraj EU.

Bonus video: