Presuda Brejviku u julu ili avgustu

Okružni sud u Oslu je na svom veb sajtu objavio kratko saopštenje u kome je naveo da se presuda ne može očekivati prije 20. jula
66 pregleda 0 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Reuters
Anders Brejvik, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2012. 12:58h

Norveški sud koji sudi Andersu Beringu Brejviku, desničarskom ekstremisti koji je priznao da je u julu 2011. u dva napada ubio 77 ljudi, saopštio je da će presuda biti izrečena najmanje mjesec dana poslije okončana suđenja, odnosno najranije u julu, a možda i u avgustu.

Okružni sud u Oslu je na svom veb sajtu objavio kratko saopštenje u kome je naveo da se presuda ne može očekivati prije 20. jula.

Drugi mogući datum je 24. avgust, prenosi AP. Suđenje bi trebalo da bude završeno 22. juna, ali je danas prvi put zvanično objavljen datum kada se može očekivati izricanje presude.

Brejvik je priznao da je ubio 69 polaznika omladinskog kampa Laburističke partije na ostrvu Utoja, dok je osam ljudi usmrtio bombom koju je aktivirao blizu sedišta vlade u Oslu.

On je priznao da je počinio zločine da bi, kako je rekao na početku procesa, spasio Norvešku od "muslimanske invazije", ali je kazao da ne želi da snosi krivičnu odgovornost.

Bonus video: