Konte nije uspio da sastavi Vladu Italije: Vratio mandat Matareli

Konte nije imao lak zadatak zbog insistiranja lidera Lige Matea Salvinija da ministar ekonomije u novoj vladi bude Paolo Savona, bivši ministar industrije kriričan prema EU koji je otvorio pitanje mogućeg izlaska Italije iz eurozone
0 komentar(a)
Serđo Matarela, Đuzepe Konte, Foto: Reuters
Serđo Matarela, Đuzepe Konte, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2018. 18:33h

Mandatar za sastav nove italijanske vlade Đuzepe Konte vratio je mandat predsjedniku Serđu Matareli, izjavio je danas generalni sekretar iz predsjednikove kancelarije.

Prethodno je Matarela odbio je da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije, kojeg su predložili krajnje desničarska Liga i Pokret pet zvjezdica, prenio je Rojters.

Matarela je ranije danas pozvao Kontea da dođe večeras na konsultacije i izvijesti ga da li je uspio da oformi kabinet.

Matarela je prošle nedjelje odredio za mandatara Kontea (53), profesora prava na Univerzitetu u Firenci, kog su za premijera predložile populističke stranke, desničarska Liga i antisistemski Pokret pet zvjezdica (M5S), navodi Asošiejted pres.

Konte nije imao lak zadatak zbog insistiranja lidera Lige Matea Salvinija da ministar ekonomije u novoj vladi bude Paolo Savona, bivši ministar industrije kriričan prema EU koji je otvorio pitanje mogućeg izlaska Italije iz eurozone.

Nekoliko sati prije nego što je Matarela danas pozvao Kontea, jedan ekonomski portal prenio je Savoninu izjavu kojom on nastoji da ublaži sumnje u njegovu privrženost euru i pravilima EU.

"Želim drugačiju Evropu, jaču, ali pravedniju", naveo je Savona.

Salvini je ranije danas izjavio da neće odustati od zahtjeva da Savona bude novi ministar ekonomije. Lider M5S Luiđi Di Majo negodovao je zbog navodnog Matarelinog odugovlačenja da potvrdi novu vladu koja nije u potpunosti proevropska.

Salvini i Di Majo su postigli dogovor o koaliciji u maju, poslije dvomjesečnih pregovora. Na parlamentarnim izborima 4. marta, 37 odsto glasova osvojila je desna koalicija tri stranke od kojih je Liga dobila najviše, dok je Pokret pet zvjezdica osvojio 32 odsto glasova.