U Briselu hapšenje muslimanke sa velom izazvalo nemire

Belgija i Francuska su prošle godine zabranile nošenje burke u javnosti. Kada su policajci probali da uhapse ženu koja nije poštovala ovaj novi zakon, izbili su nemiri
52 pregleda 11 komentar(a)
Burka, Foto: Rojters
Burka, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.06.2012. 14:23h

Jedna muslimanka je uhapšena u Briselu jer nije htjela da ukloni veo s lica, nakon čega je izbio protest na kojem su demonstranti u znak odmazde počeli bacati kante sa smećem i gvozdene šipke na policijsku stanicu, javljaju belgijski mediji.

"Demonstranti su na silu pokušali da uđu u policijsku stanicu, ali nisu uspjeli. Ubrzo su počeli da bacaju šipke i kante", kazala je portparol policije za televiziju RTL. Uhapšeno je šest demonstranata, a uhapšena žena je puštena i biće ispitana naknadno, javlja Rojters.

Podsjetimo, Belgija i Francuska su prošle godine zabranile nošenje burke u javnosti. Kako javlja belgijska televizija VRT, žena se sukobila s policajcima koji su pokušali da je uhapse na autobuskoj stanici, prilikom čega je jedna policajka povrijeđena.

"Na kraju je ženin veo uklonjen a policajka je odvezena u bolnicu s blagim potresom mozga", saopštila je policija. Suprug uhapšene je kasnije otišao da se žali u policiji, u društvu s 20 prijatelja koji su zatim napali istu tu policijsku stanicu.

Bonus video: