Prije napada, Brejvik je konzimirao ilegalni koktel, popularan među bodi-bilderima

Norveški monstrum je na sudu izjavio da je nekoliko sati prije napada uzeo smješu efedrina, kofeina i aspirina
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 16:02h

Anders Bering Brejvik uzimao je nezakonite supstance kako bi pogoljšao svoje fizičke i mentalne sposobnosti na dan kad je prošle godine ubio 77 osoba.

"Bio je blago do umjereno pod uticajem supstanci koje utiču na centralni nervni sistem", rekao je profesor Jerg Merland iz Norveškog instituta za javno zdravlje 28. dana suđenja Brejviku, javila je agencija Frans pres.

Budući da je poznato da je Norvežanin uzimao i steroide nekoliko mjeseci uoči napada, Merland je kazao da se ne može isključiti mogućnost da su i ove supstance uticale na Brejvikovu agresivnost i uznemirenost.

Brejvik je izjavio da je nekoliko sati prije napada uzeo "koktel" koji se sastoji od efedrina, kofeina i aspirina.

"Bio je blago do umjereno pod uticajem supstanci koje utiču na centralni nervni sistem", rekao je profesor Jerg Merland

Ova mješavina smatra se nelegalnom u Norveškoj i mnogim zemljama, ali je izuzetno popularna među bodi-bilderima i često se koristi za mršavljenje i kao stimulans.

On je priznao da je 22. jula prošle godine počinio napade, ali je odbio da se izjasni krivim, ističući da su njegovi postupci bili "okrutni, ali neophodni", kako bi se zaustavili "muslimanska invazija" i multikulturalizam u Norveškoj i Evropi.

Ulica u Oslu nakon Brejvikovog bombaškog napada

Centralno pitanje procesa protiv Brejvika, koje će odlučiti da li će on biti poslat u zatvor ili u psihijatrijsku bolnicu, jeste njegova uračunljivost, o čemu će petorica sudija donijeti odluku u julu.

Galerija

Bonus video: