Hiljade Španaca brani rudnike uglja na sjeveru zemlje

Hiljade rudara sa sjevera Španije demonstrirali danas u Madridu zbog mjera vlade desnog centra koja najavljuje zatvaranje ugljokopa i rezanje subvencija, zbog čega će 25.000 ljudi ostati bez posla
2 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 15:18h

Rudari koji su autobusima stigli u glavni grad sa članovima svojih porodicai, prošli su u mimohodu uz eksplozije petardi do španskog ministarstva industrije.

Španski rudari, a procjenjuje se da ih je oko 8000, štrajkovali su prošle nedjelje četiri dana braneći ugljokope koji se postepeno zatvaraju zadnjih dvadeset godina, a moglo bi da dođe i do njihovog potpunog zatvaranja jer im se, zbog mjera štednje, smanjuju subvencije.

Prošle nedjelje, u znak protesta, rudari blokirali auto put

Španija bi time izgubila 25.000 radnih mjesta na sjeveru zemlje, gdje cijele opštine zavise od rudarske industrije.

Vlada u Madridu obvezala se da će smanjiti javni deficit na 5,3 posto BDP-a u odnosu na 8,9 posto, koliko je iznosio prošle godine, a u sklopu mjera najavila je da će rudarskom sektoru koji subvencionira država smanjiti pomoć za 63 posto.

U procesu restrukturiranja privrede, španske vlasti postupno su od 1990. zatvarale rudnike pa je za posljednjih 20 godina u tom sektoru izgubljeno 40.000 radnih mjesta. Prošle je godine u toj zemlji proizvedeno 10.000 tona uglja.

Galerija

Bonus video: