Svjetska banka: Hrvatska teško pogođena recesijom

Direktor Svjetske banke za centralnu Evropu i baltičke zemlje Piter Harold savjetovao Hrvatsku kako da počne sa korištenjem pretpristupnih EU fondova
0 komentar(a)
Piter Harold, Foto: Rojters
Piter Harold, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.05.2012. 18:18h

Direktor Svjetske banke za centralnu Evropu i baltičke zemlje Piter Harold izjavio je danas da Hrvatska treba da preduzme mjere kako bi maksimalno iskoristila pretpristupne EU fondove koji bi mogli da budu ključni za oporavak ekonomije teško pogođene recesijom.

"Čvrsto vjerujemo da odgovarajuće i brzo korišćenje sredstava iz EU fondova može da bude jedna od ključnih stvari za opravak hrvatske privrede", rekao je Harold novinarima u Zagrebu.

On je ocijenio da je to važna stvar, jer državna potrošnja ili izvoz sada ne mogu da budu izvor ekonomskog rasta, dok, s druge strane, pravilna upotreba evropskih fondova može da dovede do porasta BDP-a do jedan odsto godišnje.

Hrvatska trenutno ima na raspolaganju 140 miliona eura iz pretpristupnih EU fondova, a kada postane članica EU od 1. jula 2013. imaće na raspolaganju 450 miliona eura, dok će 2014. iz pretpristupnih EU fondova imati 1,08 milijardi eura.

Ministar za regionalni razvoj i fondove EU Branko Grčić nedavno je izjavio da je Hrvatska prošle godine iskoristila svega 37 odsto sredstava iz pretpristupnih fondova i da bi nova Vlada Hrvatske željela da se u sljedećih nekoliko godina taj postotak barem udvostruči.

Bonus video: