Apel uglednih Evropljana: Ne dozvolite izlazak Grčke iz eurozone

Izlazak Grčke bi nanio nepovratnu štetu poziciji tog kontinenta u svijetu, upozoravaju potpisnici apela za spas eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 10:08h

Grupa uglednih Evropljana apelovala je na evropske lidere da pokažu smisao za kompromis i fleksibilnost i ne dozvole izlazak Grčke iz zone eura jer bi to, prema njihovom mišljenju, bila ekonomska i politička katastrofa.

U apelu objavljenom na sajtu wordpress.com angažovani Evropljani navode da u trenutku kada Grčka ne može da formira vladu mnogi na kontinentu ocjenjuju da bi izlazak iz zone eura za tu zemlju bio bolje rješenje od godina oštre štednje.

EU spremna da Grčkoj zatvori granice >>>

Takođe se u apelu koji su potpisali i Marti Ahtisari, Đulijano Amato, Aleš Debeljak, Danuta Hubner, Ema Bonino, Bernar Kušner i Ana Palasio, ukazuje na rast uvjerenja da je Evropa sada dovoljno snažna da zauzda širenje krize u slučaju izlaska Grčke iz zone.

Izlazak Grčke bi nanio nepovratnu štetu poziciji tog kontinenta u svijetu, upozoravaju potpisnici apela za spas eura

Izlazak Grčke bi pored toga nanio nepovratnu štetu poziciji tog kontinenta u svijetu, upozoravaju potpisnici apela za spas eura i traže od evropskih lidera da pokažu "istorijsku odgovornost".

Uglednici od evropskih kreatora politike zahtijevaju i da omoguće Grčkoj da se vrati na put održivog rasta u zoni eura jer je svima jasno, kako kažu, da ekstremna štednja bez kompromisa vodi jedino u ekonomsku propast.

Smanjite kamate

Evropskim liderima savjetuje se kompromis sa Grčkom kako bi ta zemlja dobila više vremena da smanji deficit i otplati zajmove.

Takođe ugledni Evropljani ukazuju da bi kamate koje Grci plaćaju evropskim partnerima trebalo da budu smanjene, pri čemu bi to moglo da bude vezano za napredovanje te zemlje sa reformama.

"Obje strane moraju da se žrtvuju ali mi vjerujemo da je ideja napredne Evrope toga vrijedna", zaključuje se u apelu 51 uglednog Evropljanina.

Bonus video: