NEMAJU IZBORA

Toni Bler: Britanski lideri moraju da se dodvoravaju medijima

Kazao je da nikada nije sklopio sporazum sa Mardokom i da je bio kum na krštenju njegovoj kćerki tek pošto je napustio premijersku funkciju
3 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 19:51h

Britanski lideri nemaju drugog izbora nego da se dodvoravaju moćnim medijskim baronima poput Ruperta Mardoka ili rizikuju da budu izloženi surovim medijskim napadima koji su „brutalni, direktni i svakodnevni“, kazao je bivši premijer Toni Bler na jučerašnjem ispitivanju.

Pošto ga je u izlaganju prekinuo aktivista koji ga je optužio da je ratni zločinac jer je podržao američku invaziju na Irak, Bler je napravio kratku pauzu i nastavio mirno da opravdava svoje veze sa Mardokom sa kojim je postao blizak prijatelj, prenio je Rojters.

Mnogi kao razlog za kulturu nezakonitog hakovanja telefona, što je bila praksa u Mardokovim tabloidima, navode nedostatak volje da se kontroliše rad medija, ali je Bler pred Levisonovom komisijom za istragu o etici u štampi kazao da nije imao mnogo izbora.

Mogao je, kako je rekao, ili da rizikuje da ga rastrgnu medijske „divlje zvijeri“ ili da ih iskoristi za implementiranje svoje politike.

Kazao je da nikada nije sklopio sporazum sa Mardokom i da je bio kum na krštenju njegovoj kćerki tek pošto je napustio premijersku funkciju. Dodao je i da to što je u danima uoči invazije na Irak imao tri telefonslka razgovora sa mogulom nije naročito čudno.

„Sa bilo kojom od ovih velikih medijskih grupa pazite da se ne sukobite, jer kada se to desi bukvalno postaje nemilosrdno“, kazao je Bler.

Istraga se do sada fokusirala na bliske veze između Mardokove imperije i ministara, a Bler je političar najvišeg ranga koji se do sada pojavio pred Levisonovom komisijom.

On je kazao da nije neobično da postoji bliska interakcija između vodećih političara i glavnih ličnosti u medijima.

„To je uvijek bilo i uvijek će biti. Bilo bi čudno da nije tako. Međutim, upotreba novina kao instrumenta političke vlasti stvara vezu koja je nezdrava. Podsjećam da je moja vlada donijela više odluka koje su protiv interesa Mardoka, nego njemu u prilog“, kazao je Bler.

Mardokovi listovi su podržavali Blera u odluci da se pridruži SAD u invaziji na Irak, a koliko je to bilo nepopularno ilustruje i jučerašnji incident kada je jedan demonstrant upao u sudnicu i nazvao Blera ratnim zločincem.

„Tog čovjeka treba uhapsiti zbog ratnih zločina“, uspio je da uzvikne ovaj aktivista prije nego što ga je obezbjeđenje udaljilo iz sale.

Drugi demonstrant je jajima gađao Blerov crni „rejndž rover“ dok je, nešto kasnije, odlazio iz sudnice.

Blizak odnos Blera i Mardoka počeo je da izbija u javnost kada je 1995. Bler, tada šef laburističke partije, putovao u Australiju kako bi se obratio direktorima Mardokove Njuz korporacije. To je bio dio strategije da dopre do medija u cilju što boljeg predstavljanja, s obzirom da Blerovim prethodnicima Mardokovi mediji nisu bili naklonjeni. Tabloid „San“ je od 1997. počeo da podržava Laburističku partiju.

Komisija lorda Mendelsona je u maju zaključila da je moguće da je Bler sa Mardokom imao bliži odnos nego što je „razumno“, ali je odbacila optužbe o postojanju pakta kojim bi Bler obezbijedio Mardoku pogodnosti u poslovanju, a svojoj partiji podršku Mardokovih novina.