Na testu povjerenje u Svetu stolicu

Poslije istrage unutar Svete stolice, papin sobar, Paolo Gabrijele, zvanično je optužen za krađu povjerljivih papskih dokumenata
3 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 19:25h

Vatikanske vlasti potvrdile da je najgora kriza u papinstvu Benedikta XVI naudila vjeri rimokatolika u njihovu crkvu, ali su negirale da je ijedan kardinal osumnjičen u skandalu zbog curenja dokumenata.

Skandal je izbio prošle sedmice kada je, u samo nekoliko dana, iznenada smijenjen šef Vatikanske banke, uhapšen papin sobar zbog curenja dokumenata i objavljena knjiga u kojoj se govori o urotama kardinala ili „prinčeva Katoličke crkve“, navodi agencija Rojters.

„Ovo je naravno nešto što može škoditi Crkvi i testirati povjerenje u nju i Svetu stolicu“, rekao je juče na konferenciji za novinare portparol Vatikana, otac Federiko Lombardi.

Međutim, Lombardi je odlučno negirao pisanja italijanskih listova, koji su objavili da je pod istragom i jedan kardinal.

„Kategorički negiram da je osumnjičen ijedan kardinal“, dodao je Lombardi, i naglasio da je papa Benedikt u potpunosti obaviješten o svemu.

Umanjio je veličinu skandala, koji je uzburkao italijansku štampu, ocijenivši da je „preuveličano“ njegovo povezivanje sa unutrašnjom borbom za prevlast.

Italijanski mediji su u proteklih nekoliko mjeseci došli do dokumenta koji ukazuju na korupciju u Vatikanu i unutrašnja neslaganja oko uloge Vatikanske banke.

Poslije istrage unutar Svete stolice, papin sobar, Paolo Gabrijele, zvanično je optužen za krađu povjerljivih papskih dokumenata.

Njegov advokat Karlo Fusko rekao je da je Gabrijele – koji se nalazi u pritvoru u vatikanskoj policijskoj stanici – spreman na punu saradnju sa istražiteljima koji pokušavaju da pronađu druge osumnjičene.

Naglasio je da je Gabrijele „veoma smiren“, da je juče ujutro prisustvovao misi i da mu je supruga bila u posjeti.

Italijanski listovi, citirajući druge aktere curenja informacija u Vatikanu, ocijenili su da je uhapšeni sobar samo žrtveno jagnje i da radi po naredbama mnogo moćnijih figura.

„Među kardinalima ima onih koji su davali informacije, ali to državni sekretarijat nije mogao da saopšti, pa su uhapsili slugu, Paola, koji je samo dostavljao pisma u ime drugih“, citirao je list „La republika“ jednog od aktera curenja.

Državni sekretarijat predvodi kardinal Tarćizio Bertone, papina desna ruka, a skandal ukazuje na borbu za prevlast između njegovih saveznika i neprijatelja.

Galerija

Bonus video: