Njemački trgovac lažne violine zalagao za kredite

Bečko tužilaštvo je primilo 46 tužbi protiv Meholda, kako od banaka, tako i od pojedinaca iz cijelog svijeta
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 19:36h

Čuveni kolekcionar i stručnjak za rijetke instrumente osumnjičen je da stoji iza najveće svjetske obmane u vezi sa violinama, a epitet prevaranta je dobio na osnovu analize komadića drveta srebrne jele, piše „Indipendent“

Od banaka i kolekcionara luksuznih predmeta sistematskim prevarama je uzimao milione eura u gotovini

Međutim kada je stručnjak iz Hamburga, Mika Bojting podvrgao drvo od koga su instrumenti napravljeni „testu starosti“, otkrio je da se ne radi o originalu i da je drvo korišćeno za izradu violine odsječeno znatno nakon smrti Antonija Stradivarijusa 1737. Ispostavilo se da violine vrijede skromnih 2.000 eura.

Stručnjak za violine Rodžer Hargrejv, koji je pozvan u bremensku banku Šparkase da ispita instrumente, je ispričao: „Bankari su bili potpuno šokirani... i bilo im je izuzetno neprijatno što su pali na tako "jeftin" trik.“

Čovjek optužen za prevaru je njemački biznismen i preduzimač Ditermar Mehold, čuveni kolekcionar i trgovac rijetkim violinama kojeg su prijatelji, poslovni partneri i saradnici širom svijeta zvali Gospodin Stradivarijus.

Mehold je nekada imao kancelarije u Čikagu, Njujorku, Tokiju, Seulu, Cirihu i Beču. Vozio je žutog „rols rojsa“ i živio u 700 godina starom dvorcu u okolini Beča. Austrija je bila ponosna na činjenicu da je biznismen iz Bremena odlučio da živi baš u toj zemlji i dodijelila mu titulu počasnog profesora.

Mehold se sada nalazi u austrijskom zatvoru i čeka suđenje zbog optužbi za pronevjeru, bankrot i veliku komercijalnu prevaru. Optužen je da je kreditore prevario za 100 miliona eura uz pomoć lažnih i pravih Stradivarijusovih violina.

Bečko tužilaštvo je primilo 46 tužbi protiv Meholda, kako od banaka, tako i od pojedinaca iz Australije, Holandije, Njemačke, Belgije i SAD. Među podnosiocima tužbi su vlasnici više od 200 instrumenta sa kojima je, u nekom momentu, Mehold došao u dodir.

Tužilaštvo skuplja dokaze da su Meholdove poslovne aktivnosti na kraju pretvorile u ogromnu igru blefiranja. Od banaka i kolekcionara luksuznih predmeta sistematskim prevarama je uzimao milione eura u gotovini ili vrijedne instrumente.

Procjenjuje se da u svijetu još uvijek postoji oko 600 Stradivarijusovih violina, 60 violončela i 12 viola. Sa mnogima od njih je došao u dodir i Mehold i od te činjenice je kao diler imao veliku korist.

U početku je njegova karijera bila izuzetno uspješna, ali je 2010. kompanija propala. Uz lažne, i s vremena na vrijeme prave, Stradivarijusove instrumente, koristio je svoju reputaciju kako bi ubijedio kreditore da mu daju ogromne kredite. Međutim, taj novac je uglavnom koristio da bi otplatio dugove. Na kraju je, kako tvrde tužioci, završio uhvaćen u spiralnoj prevari.

Austrijskim tužiocima je kazao da je često pravio kopije sertifikata za violine kako bi na osnovu njih dobijao novac od banaka. U drugim slučajevima bi jednostavno nestao sa vrijednim instrumentima svojih klijenata.

Tužilac koji vodi slučaj je kazao da Mehold ima „dar ubjeđivanja kombinovan sa samopouzdanjem i šarmom“. Gospodinu Stradivarijusu će svi ti kvaliteti biti potrebni kada počne suđenje sljedećeg mjeseca, zaključio je „Indipendent“.

Bonus video: