Doktor nakon neuspjelog abortusa mora da izdržava dijete do 25. rođendana

Žena se porodila u oktobru 2010, šest mjeseci nakon što je abortirala u gradskoj klinici Emece
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 21:28h

Poslije neuspjelog abortusa, sud u Palma de Majorki naredio je neimenovanom španskom ljekaru da plaća za izdržavanje djeteta gotovo 1.000 eura mjesečno dok ono ne napuni 25 godina.

"U Španiji nije bilo sličnog slučaja", rekla je Eva Munar, advokatica 24-godišnje majke. "Ne znamo je li se ovakav slučaj dogodio negdje drugo u svijetu".

Žena se porodila u oktobru 2010, šest mjeseci nakon što je abortirala u gradskoj klinici Emece. Zahvat je urađen u sedmoj nedjelji trudnoće, navodi „Gardijan“. Dvije nedjelje kasnije, isti ljekar joj je rekao da snimak ultrazvuka potvrđuje da više nije trudna.

Ova žena, koja je krila trudnoću od članova porodice plašeći se njihove reakcije, bila je primorana da se suoči sa roditeljima

U presudi, sudija Fransisko Peres je ocijenio da ljekar nije dobro uradio ultrazvuk, dok Munarova ističe da klinika nije napravila kopiju snimka.

"Ultrazvuk je trajao tri minuta", ispričala je majka novinarima. "Bilo je ovako: "Dobro ste. Slobodni ste, nastavite normalno sa životom"".

Dječak rođen bez zdravstvenih problema

Vratila se na kliniku tri mjeseca kasnije, kada je mislila da je greškom još jednom ostala trudna.

Novi ultrazvuk je, međutim, potvrdio da je u pitanju ista trudnoća. Tada je već bila u šestom mjesecu i prešla granicu od 22 mjeseca, do kada je u Španiji zakonom dopušteno da se uradi abortus. "Rečeno mi je da bih počinila krivično djelo da abortiram u ovom stadijumu trudnoće", rekla je.

Ova žena, koja je krila trudnoću od članova porodice plašeći se njihove reakcije, bila je primorana da se suoči sa roditeljima. Sada sa sinom živi kod roditelja. Premda je pri pokušaju uklanjanja embriona korištena tehnika sukcije, "Gardijan" navodi da je dječak rođen bez zdravstvenih problema.

Ona je tužila ljekara, a sud ju je nagradio sa 150.000 eura. Sudija je, takođe, odlučio da bi ljekar i njegov osiguravatelj trebalo u narednih 25 godina da plaćaju izdržavanje djeteta u visini od 978 eura mjesečno, ili dodatnih 293.000 eura.

Bonus video: