Italija: Najmanje vještačko srce spaslo bebu

„Ovo je prekretnica“, kazao je hirurg Antonio Amodeo, dodajući da, iako se sada koristi do transplantacije, vještačko srce bi moglo u budućnosti postati stalni organ
6 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 10:26h

Italijanski ljekari spasli su život jednom 16-mjesečnom dječaku tako što su mu ugradili najmanje vještačko srce na svijetu i održavali ga u životu dok se nije pronašao donator za transplantaciju.

Ljekari iz rimske bolnice „Bambino Gesu“ kazali su da je operacija izvedena prošlog mjeseca i da je ove nedjelje objelodanjena. Bebu, čiji identitet nije otkriven, su 13 dana održavali u životu do transplantacije i ona se sada dobro osjeća.

Dječak je patio od dilatacije srca, oboljenja srčanog mišića koje izaziva proširenje šupljina i postepeno slabi srce onemogućavajući mu da pumpa krv.

„Ovo je prekretnica“, kazao je Rojtersu hirurg Antonio Amodeo, dodajući da, iako se sada koristi kako bi se premostilo vrijeme do transplantacije, vještačko srce bi moglo u budućnosti postati stalni organ.

Prije ovog implantanta, beba je imala ozbiljnu infekciju oko mehaničke pumpe koja je bila ranije ugrađena kako bi podržavala funkciju njegovog prirodnog srca.

„Sa hirurške tačke gledišta, ovo nije bilo mnogo teško. Jedina poteškoća sa kojom smo se susreli je to što je dijete bilo nekoliko puta ranije operisano“, kazao je Amodeo

„Sa hirurške tačke gledišta, ovo nije bilo mnogo teško. Jedina poteškoća sa kojom smo se susreli je to što je dijete bilo nekoliko puta ranije operisano“, kazao je.

Mala titanijumska pumpa je teška samo 11 grama i može da izdrži protok 1,5 litra krvi u minutu. Vještačko srce za odraslu osobu je teško 900 grama.

Amodeo je ispričao da je ova beba za njegov tim postala kao član porodice i da su činili sve da mu pomognu.

„Pacijent je bio na našem odjeljenju intenzivne njege otkako je napunio mjesec, tako da nam je bio maskota i jedan od nas“, kazao je ljekar. „Svakog dana, svakog sata, više od godine je bio sa nama. Kada je imao problema, nismo mogli dati ništa manje nego sve od sebe.“

Doktori su kazali da je vještačko srce, izum američkog ljekara Roberta Jarvika, ranije testirano samo na životinjama.

Vještačko srce, izum američkog ljekara Roberta Jarvika, ranije je testirano samo na životinjama (Ilustracija)

Mala titanijumska pumpa je teška samo 11 grama i može da izdrži protok 1,5 litra krvi u minutu. Vještačko srce za odraslu osobu je teško 900 grama

Galerija

Bonus video: