Može li se američki san ostvariti i u Skandinaviji?

Jednakost je u Skandinaviji prisutna na svim nivoima, a studenti iz ove zemlje takođe postižu najbolje rezultate na Zapadu
12 komentar(a)
Finska, Foto: Bertmaes.wordpress.com
Finska, Foto: Bertmaes.wordpress.com
Ažurirano: 25.05.2012. 01:28h

Amerika je možda nekada bila zemlja šansi, ali zahvaljujući sve većem nivou nejednakosti – da ne pominjemo vizna ograničenja ravna noćnoj mori – britanska politička klasa sada ima na umu drugu destinaciju, piše „Indipendent“.

„Ako želite da ostvarite američki san“, kaže Ed Miliband, „idite u Finsku“.

Ove nedjelje je lider laburista objasnio da „ukoliko ste rođeni siromašni u društvu sa više jednakosti poput finskog, norveškog ili danskog, onda imate bolje šanse da dobijete dobar posao nego ako ste rođeni siromašni u Sjedinjenim Državama“.

Studenti iz ove zemlje takođe postižu najbolje rezultate na Zapadu.

Studenti iz ove zemlje takođe postižu najbolje rezultate na Zapadu. Kako je navela finska novinarka Anu Partanen: „Prije nekoliko decenija, kada je finskom sistemu očajnički bila potrebna reforma, cilj programa koji je Finska uvela, a koji je danas toliko uspješan, nikada nisu bili vrhunski rezultati, nego jednakost.“

Jednakost na svim poljima

Finska se po obrazovanju takmiči sa Singapurom i Južnom Korejom, ali bez ogromnog pritiska domaćih zadataka karakterističnog za te zemlje. U Finskoj ne postoje nacionalni standardizovani testovi, inspekcije ili tabele uspješnosti, nema privatnih škola, ni privatnih univerziteta i nema školarina. Konkurencija je protjerana, a vlada saradnja.

To je bila prva zemlja u kojoj su žene dobile pravo glasa 1906.

Finska ima još dosta stvari da ponudi, od kulture do kuhinje koja definitivno ne počiva samo na haringama. Nakon što je Silvio Berluskoni uvrijedio njihovu hranu, finski kuvari su 2008. pobijedili Italijane i osvojili prvo mjesto na Međunarodnom takmičenju za najbolju picu, posluživši picu sa mesom sjevernog jelena nazvanu „Berluskoni“.

Jedina mana ove zemlje koju navodi „Indipendebnt“ je jezik pošto ga je gotovo nemoguće naučiti i nema dodirnih tačaka ni sa jednim evropskim jezikom, osim mađarskog i estonskog. Britanski list ipak upozorava da je Finska jedina skandinavska zemlja koja pripada eurozoni, te da treba sačekati rezultate drugih izbora u Grčkoj prije nego što odlučite da se preselite tamo.

Bonus video: