Italija odala počast sudiji Đovaniju Falkoneu

Na 20. godišnjicu ubistva sudije koji se obračunao sa mafijom Đovanija Falkonea, italijanski premijer Mario Monti pozvao je zemlju u bespoštednu borbu protiv mafije na komemoraciji održanoj u Palermu
55 pregleda 0 komentar(a)
Đovani Falkone, Foto: Republica.it
Đovani Falkone, Foto: Republica.it
Ažurirano: 23.05.2012. 15:42h

Premijer Italije, Mario Monti je danas svečano otkrio mermerni spomenik u znak sjećanja na 200 žrtava mafije, predstavnika sindikata, boraca protiv mafije u "parku sjećanja" uređenom na poljoprivrednom zemljištu oduzetom mafijaškom bosu Mikeleu Grecu (umro 2008.) koji je bio u samome vrhu Koza Nostre.

"Čitava se zemlja mora uključiti u borbu protiv mafije . Moramo pobijediti Kozu Nostru u Palermu , Ndranghetu u Kalabriji ili Kamoru u Napulju", rekao je Monti.

Italija je u sklopu borbe protiv mafije donijela poseban zakon o zaplijeni mafijaških posjeda i imovine.

Kontramafijaški državni tužilac Pjetro Graso kazao je da zemlja na sjećanju gradi svoju budućnost u govoru pred 2.600 mladih ljudi koji su "brodovima zakonitosti" doplovili do Palerma.

Protiv organizovanog kriminala najefikasniji vid borbe je udarac na njihovu imovinu, najslabiju tačku svih mafijaških grupa.

Na putu od aerodroma do centra Palerma mafija je 23. maja 1992., aktivirala 500 kilograma eksploziva i raznijela vozilo sudije Falkonea u kojem su poginuli i njegova supruga i trojica tjelohranitelja.

Palermo brojnim manifestacijama ne dozvoljava da sjećanja na ovaj atentat izblijedi. Časni Sisilijanci takođe se prisjećaju i Falkoneovog kolege Paola Borselina, kojeg je mafija ubila 19. juna 1992., dva mjeseca nakon Falkonea, postavivši eksploziv na njegovo vozilo.

Počast je odao i predsjednik Republike Giorgio Napolitano, a govore su italijanski zvaničnici održali u "dvorani-bunkeru" zatvora Ućardone u Palermu, mjestu na kojem se održavalo veliko suđenje Koza Nostri od februara 1986. do decembra 1987. U tom procesu je bilo 475 optuženih za koje su tužioci zatražili više od 1.000 godina zatvora od čega je dosuđeno 19 kazni doživotnog zatvora.

Naredbodavci atentata, šef Koza Nostre, Toto Rina kao i izvršitelji napada uhapšeni su i osuđeni, ali se sumnja da su u zavjeri u kojoj je ubijen sudija Falkone umiješani i krugovi povezani sa državom i italijanskim tajnim službama.

Bonus video: