Zemljotres u Italiji iznenadio seizmologe: Nije ga bilo vjekovima

Do zemljotresa je došlo usljed sudara dvije tektonske ploče. Ono što iznenađuje seizmologe je činjenica da se desio na dubini od samo 5 kilometara
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 12:54h

Seizmolozi su ostali iznenađeni zbog zemljotresa koji je ovog vikenda pogodio Italiju. Zemljotres u kojem je poginulo sedam ljudi, izazvao je velika oštećenja na zgradama.

Zemljotres na sjeveru Italije >>>

Epicentar najjačeg zemljotresa koji je pogodio Italiju u posljednje tri godine bio je blizu Modene, u regionu Emilija Romanja u dolini rijeke Po. Potresi su bili smrtonosniji od bilo kojih poslije 2009. – kada je razoren grad Akvila – i mogli su se osjetiti čak u regionima na granici sa Francuskom na zapadu i Slovenijom na istoku.

Seizmologe čudi činjenica da se snažan zemljotres od 6 stepeni desio u regiji koja takvo podrhtavanje zemlje nije zabilježila već vjekovima. Do zemljotresa je došlo usljed sudara dvije tektonske ploče. Ono što iznenađuje seizmologe je činjenica da se desio na dubini od samo 5 kilometara.

"Pomalo je iznenađujuće što je tako plitak, zato što je poprilično daleko od granice ploče", kazao je američki geofizičar Pol Karuzo za OurAmazingPlanet i dodao da očekuju da se zemljotresi dešavaju dublje kako se ide prema sjeveru.

Najsnažniji zemljotres koji se posljednjih decenija desio u Italiji bio je u Akvili 2009. godine kada je poginulo 300 ljudi. Jačina tog zemljotresa je bila 6,3 stepeni Rihterove skale

Zemljotresi koji se događaju na manjim dubinama izazivaju veću štetu, objašnjava Karuzo.

Područje na kojem se desio zemljotres zapravo ima dugu istoriju podrhtavanja zemlje, ali je u posljednje vrijeme bilo relativno mirno.

"Nije bilo puno akcije u tom području", rekao je Karuzo. Najsnažniji zemljotres koji se posljednjih decenija desio u Italiji bio je u Akvili 2009. godine kada je poginulo 300 ljudi. Jačina tog zemljotresa je bila 6,3 stepeni Rihterove skale.

Karuzo je kazao da se očekuje da tlo u regiji podrthava još neko vrijeme. Do sada je u tom području zabilježeno stotinjak naknadnih zemljotresa.

Galerija

Bonus video: