Kijev ne dozvoljava liječenje Timošenko van zemlje

"Želim da istaknem da nismo uništili odnose sa bilo kojom evropskom zemljom, ni jednom jedinom", rekao je Janukovič
2 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Rojters
Julija Timošenko, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.05.2012. 13:53h

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odbacio je mogućnost da se bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, koja je u zatvoru od prošlog avgusta, omogući da napusti zemlju radi liječenja.

Njemačka je ponudila da primi Timošenkovu na liječenje i zbog tog pitanja nagovijestila je mogućnost bojkota Evropskog prvenstva u fudbalu koje zajednički organizuju Ukrajina i Poljska.

Janukovič je, međutim, rekao za javnu televiziju da su poslanici njegove većinske stranke u parlamentu protiv mijenjanja zakona da bi se dozvolilo da se u inostranstvu liječe osobe koje služe zatvorsku kaznu u Ukrajin.

"Ako bi se usvojio takav zakon možemo zamisliti da bi na hiljade zatvorenika koji imaju novac počeli da podmićuju ljude iz medicinske profesije", rekao je Janukovič televiziji Kanal jedan.

On je dodao da su mu poslanici rekli da ne mogu to da učine.

Julija Timošenko (51), jedna od vođa Narandžaste revolucije iz 2004. nalazi se u zatvoru od avgusta. Osuđena je u oktobru na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja. Ona je uvijek tvrdila da je njeno suđenje dio lične osvete predsjednika Janukoviča, njenog rivala na predsjedničkim izborima 2010. na kojima je pobijedio.

Timošenko koja pati od diskus hernije je trenutno na liječenju u bolnici u Harkovu, u istočnoj Ukrajini.

Njen slučaj je izazvao veliku napetost između Ukrajine i Evropske unije koja traži da Timošenkova bude oslobođena.

"Želim da istaknem da nismo uništili odnose sa bilo kojom evropskom zemljom, ni jednom jedinom", rekao je Janukovič u tom televizijskom intervjuu.

"Svakako da čujemo opaske iz zemalja EU i spremni smo da odgovorimo na sva njihova pitanja. Ali zadržavamo pravo da odlučimo kada ćemo to učiniti", dodao je on.

Bonus video: