Održana vojna parada u Engleskoj u čast jubileja kraljice

Parada je jedan od događaja kojim se obilležava kraljičin jubilej, a početak centralne, četvorodnevne proslave zakazan je za 2. jun
92 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2012. 17:54h

Kraljica Elizabeta Druga obiljezzila je svoju "dijamantsku godišnjicu" - 60 godina stupanja na britanski tron, gledajući iz zamka Vindzor paradu u kojoj su učestvovali svi rodovi vojske Velike Britanije.

Parada je jedan od događaja kojim se obilležava kraljičin jubilej, a početak centralne, četvorodnevne proslave zakazan je za 2. jun.

Kraljica Elizabeta u društvu supruga, princa Filipa, i drugih članova kraljevske porodice, posmatrala je sa platforme kako 2.500 pripadnika britanskih snaga maršira kroz podrucče zamka, uz zvuke šest vojnih orkestara.

Vindzor, koji se nalazi na 40 kilometara zapadno od Londona, jedna je od omiljenih rezidencija britanske kraljice, i ona je djelovala srećno dok se pred njom odvijao raskošni defile.

Potom je otišla u svoj kraljevski "bentli" i njime prošla duž parade, mašući okupljenim građanima. Zatim se vratila na platformu radi kratke molitve, koju je održao kapelan kraljevske mornarice Skot Braun, i govora koji je održao šef generalštaba ser Dejvid Ričards.

On je pohvalio kraljičin "osjećaj za čast i ponos na našu zemlju". Kraljica je uzvratila na komplimente, i u svom govoru pohvalila oružane snage Velike Britanije.

Parada je završena preletom 78 vojnih letjelica - helikoptera i aviona, kao i starih aviona iz doba Bitke za Britaniju u Drugom svjetskom ratu (1940).

Galerija

Bonus video: