U eksploziji ispred škole u Italiji poginula učenica, 7 đaka povrijeđeno

Dvije eksplozije su se dogodile nešto prije osam sati, ispred škole Morvilo Faklone dok su učenici kretali na časove
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2012. 12:21h

Bombaški napad u kojem je jutros u italijanskom gradu Brindiziju poginula Melisa Basi, 16-godišnja srednjoškolka, "kompleksan" je događaj sa "neobičnim" okolnostima, ocijenila je italijanska ministarka unutrašnjih poslova Anamarija Kanćeljeri.

"Brojne su pretpostavke, a nijedna od njih nije sigurna", kazala je ministarka televiziji Sky TG24, o napadu u kojem je ranjeno sedam učenica.

Ocijenivši da treba biti "obazriv", ona je ipak priznala da ju je "jako potresla" činjenica da škola za djevojke čije su učenice bile meta napada nosi ime sudije i borca protiv mafije Đovanija Falkonea i njegove žene Frančeske Morviljo, ubijenih u bombaškom napadu na Siciliji prije 20 godina.

Ministarka je kazala da "iz minuta u minut" o razvoju događaja obavještava italijanskog premijera Marija Montija i predsjednika Đorđa Napolitana.

Upitana da li je riječ o početku novog talasa napada mafije, Anamarija Kanćeljeri je kazala da ne postoji dovoljno elemenata da bi to moglo da se kaže.

"Bilo bi površno tvrditi tako nešto, ovo je neobičan napad. Treba biti veoma oprezan" sa hipotezama, kazala je.

Prema prvim informacijama, bomba je bila ručne izrade i činile su je tri plinske boce s detonatorom, a vjerovatno i tajmerom. Eksplozivna naprava bila je sakrivena u rančevima ostavljenim na zidiću pored srednje škole.

Prema informacijama sa sajta italijanskog dnevnika Republika, dvije eksplozije su se dogodile nešto u 7.45 sati, ispred škole dok su učenici kretali na časove, prenio je AFP.

Republika piše da velik broj roditelja, u panici, došao na lice mjesta, u potrazi za svojom djecom. Prvi koji su pritekli u pomoć povrijeđenim učenicima su zaposleni u školi i nastavnici.

U gradu su evakuisane sve škole.

Italijanski mediji događaj povezuju s 20. godišnjicom ubistva, 23. maja 1992. godine na Falkonea, njegove supruge i tri tjelohranitelja. Italijanska mafija je tada na putu kojim su prolazili bacila 500 kilograma eksploziva između aerodroma Palerma i centra tog grada, prenosi Beta.

Niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad i za sada nema indikacija ko je postavio bombu, navodi Rojters.

Italijanska ministarka unutrašnjih poslova Ana Marija Kanćelijeri prije nekoliko dana je najavila da će pojačati obezbjeđenje oko osetljivih meta, uključujući zgrade vlade, poslije niza prijetnji upućenih poreskim zvaničnicima.

Glavna italijanska poreska agencija Ekvitalija bila je meta niza napada manjim eksplozivnim napravama usljed sve većeg nezadovoljstva javnosti zbog visokih poreza uvedenih od izbijanja ekonomske krize.

Jedna anarhistička organizacija je ranila u nogu direktora nuklearne kompanije "Ansaldo nukleare", što je izazvalo zabrinutost da ekstremističke grupe mogu pokušati da iskoriste gnjev javnosti za svoje ciljeve, navodi Tanjug.

Galerija

Bonus video: