TIRANI NA RUČKU

Kontroverzni gosti na proslavi kraljice Elizabete

Kao i većina velikih proslava i ova je izaziva određene kontroverze, pa pojedini borci za ljudska prava osuđuju britansku kraljicu što je poziva "kraljevske tirane" na proslavu dijamantskog jubileja
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 20:10h

Povodom 60 godina vladavine britanske kraljice Elizabete II danas je u zamku Vindzor bio priređen svečani ručak, a potom i banket u Bakingemskoj palati.

Međutim, kao i većina velikih proslava i ova izaziva određene kontroverze, pa pojedini borci za ljudska prava osuđuju kraljicu što je pozvala "kraljevske tirane" na proslavu jubileja.

Ručku u Vindzoru nisu prisustvovali španski kralj Huan Karlos i njegova supruga kraljica Sofija zbog spora sa Britanijom oko Gibraltara (koji je pod vlašću Britanije ali na koji Španija polaže pravo), a na spisku zvanica koji uključuje monarhe i najviše predstavnike aristokratije iz čitavog svijeta, bili su i neki koji, prema mišljenju boraca za ljudska prava, predstavljaju "kontroverzan izbor."

Među gostima na proslavi dijamantskog jubileja su kralj Bahreina i kralj Svazilenda Msvati III, prenosi BBC. Bahrein je izložen kritikama za kršenja ljudskih prava, a kralj Msvati za život u neprimjerenom luksuzu u situaciji kada mnogi stanovnici njegove zemlje gladuju.

I dok borci za ljudska prava poput Pitera Tačela osuđuju kraljicu što poziva "kraljevske tirane" na proslavu jubileja, Forin ofis navodi da sa vladom u Bahreinu ima "obimnu i otvorenu diskusiju o nizu humanitarnih pitanja."

Bakingemska palata odbija da komentariše spisak pozvanih koji se u ovakvim prilikama sastavlja u bliskoj saradnji sa Forin ofisom (ministarstvom spoljnjih poslova Velike Britanije) i koji je konkretno obuhvatio sve krunisane glave u svijetu bez pravljenja selekcije.

"Pozivanje krvlju umrljanih despota je sramota za našu monarhiju i baca mrlju na proslavu kraljičinog dijamantskog jubileja," ocijenio je Tačel, navodeći da je to udarac za borce za demokratiju i političke zatvorenike u tim totalitarnim režimima.

Prošlog mjeseca, organizatori Grand prija u Bahreinu su pozvani da otkažu trku zbog nereda u toj zemlji a prijestolonasljednik Bahreina princ Salman Bin Hamad al-Kalifa je odustao od dolaska na vjenčanje kraljičinog unuka Vilijama i Kejt Midlton zbog kontroverze oko kršenja ljudskih prava u Bahreinu.

"Podržavamo reforme vezane za zaštitu ljudskih prava koje su u toku u Bahreinu i želimo da im pomognemo da unaprijede te napore," saopštio je predstavnik Forin ofisa.

Međutim, bivši funkcioner Forin ofisa Denis Mekšejn je juče ponovo kritikovao Bahrein zbog "strašnih stvari koje radi svom narodu od arapskog buđenja prije godinu dana."

Mekšejn je rekao da arapske zemlje "moraju da puste svoje građane da glasaju na slobodnim izborima i da govore bez straha od hapšenja, torture i smrti," napominjući da je Britanija isuviše dugo "žmurila pred represijom arapskih monarha."

Forin ofis treba da zaštiti britansku kraljicu a ne da je izlaže situaciji da sjedi za stolom sa jednim despotom," rekao je on.

Ispred hotela Savoj juče su održane demonstracije zbog dolaska kralja Svazilenda Msvatija III, koji je izložen kritikama zbog ekstravagantnog životnog stila u zemlji u kojoj većina stanonvika živi u ekstremnoj bijedi.

Organizatiori, porijeklom iz te zemlje, saopštili su da su pisali kraljici i trazili od nje da utiče na kralja. Kralj Msvati je po časopisu Forbs 15-ti monarh po ličnom bogatstvu na svijetu dok njegovi podanici žive u bijedi.

Večerašnjem banketu prisustvovaće i saudijski i kuvajtski kraljevi. Amnesti internešnel je nedavno upozorio na represiju protiv demonstranata i pobornika reformi u Saudijskoj Arabiji a Hjuman rajts voč je kritikovao Kuvajt zbog suspenzije jednog dnevnog lista i osude urednika za provokacije.

Preporučujemo za Vas