Brisel priznao da se sprema za izlazak Grčke iz eurozone

Evropska centralna banka i Evropska komisija već spremaju planove za izlazak Grčke iz eurozone
12 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 19:57h

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je sa grčkim predsjednikom o tome da li bi njegova država trebalo da održi referendum o ostanku u eurozoni, ali su tu ideju kategorično odbacile dvije najveće grčke stranke.

Merkel je imala telefonski razgovor sa predsjednikom Karolosom Papuljasom, koji ove nedjelje nije uspio da ubijedi političke lidere da formiraju vladu nakon izbora 6. maja.

„Merkel je predsjedniku (Papuljasu) predložila održavanje referenduma paralelno sa izborima, o pitanju da li Grci žele da ostanu u eurozoni,“ saopštio je portpartol grčke vlade Dimitris Ciodras.

Konzervativna Nova demokratija, koja podržava pakete pomoći i mjere štednje i ultraljevičarska Siriza, koja im se protivi, odbacile su ideju o referendumu. „Grčkom narodu nije potreban referendum da dokaže da je pro-euro,“ rekao je lider ND Antonis Samaras.

„Gospođa Merkel je navikla da se obraća grčkim političkim liderima kao da je ova država protektorat,“ rekao je lider Sirize Aleksis Cipras.

Ko laže u Briselu?

Komesar EU za trgovinu izjavio je da evropski zvaničnici rade na planovima za slučaj da Grčka izađe iz eurozone, dok je Berlin saopštio da je spreman na svaku situaciju.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble, jedan od najoštrijih kritičara Grčke, izjavio je da bi haos na tržištu izazvan dužničkom krizom eurozone mogao potrajati još godinu ili dvije.

Brisel zvanično tvrdi da želi da Grčka ostane u eurozoni, ali je komesar Karel De Guht izjavio da Evropska komisija i Evropska centralna banka rade na scenarijima u slučaju da ona bude morala da izađe.

„Prije godinu i po, možda je postojao rizik od domino efekta,“ rekao je De Guht za belgijski „Der Standard“.

„Ali danas, u ECB, kao i u Komisiji, postoje službe koje rade na scenarijima u slučaju da Grčka ne uspije. Izlazak Grčke ne znači kraj eura, kao što neki tvrde.“

Iako se o tome uveliko spekulisalo u posljednje vrijeme, De Guht je prvi zvaničnik EU koji je priznao da postoji plan za slučaj da Grčka napusti oblast jedinstvene valute.

Međutim, komesar EU za ekonomska pitanja Oli Ren odbacio je De Guhtove komentare. „Karl de Guht je odgovoran za trgovinu. Ja sam odgovoran za finansijska i ekonomska pitanja i odnose sa ECB. Ne radimo na scenariju izlaska Grčke. Radimo na osnovu scenarija da Grčka ostane. Ne komentarišemo spekulativna pitanja.“

Galerija

Bonus video: