Francuska: Predsjednik i vlada smanjili sebi plate za trećinu

Cio Olandov kabinet je potpisao etičku povelju kojom se obavezuju na primjerno ponašanje i izbjegavanje svakog sukoba interesa, i da neće gomilati funkcije
5 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 17:10h

Nova vlada Francuske je na svom prvom sastanku odlučila da za 30 odsto smanji plate predsjednika Republike Fransoa Olanda i ministara.

Ta simbolična mjera u vrijeme krize bila je dio predizbornih obećanja novog predsjednika koji se zalaže da vlada bude "uzorna".

Plata predsjednika, povećana za 170 odsto 2007. godine, na 19.000 eura poslije izbora konzervativca Nikole Sarkozija, sad će biti nešto iznad 13.000 eura mjesečno.

Plata predsjednika, povećana za 170% 2007., na 19.000 eura poslije izbora Sarkozija, sad će biti nešto iznad 13.000 eura

Cio kabinet, uključujući premijera Žan-Mark Eroa i 34 člana vlade, potpisao je etičku povelju kojom se obavezuju na primjerno ponašanje i izbjegavanje svakog sukoba interesa, i da neće gomilati funkcije.

Na pitanja novinara ispred Jelisejske palate poslije sastanka i tradicionalnog zajedničkog fotografisanja, o tome kako je prošao sastanak, većina ministara je govorila o "ozbiljnom trenutku" u kojem ih je predsjednik Oland pozvao da bez odlaganja "krenu na posao".

Novi predsjednik, nova politika: Sarkozijevim mjerama 'zatezanja kaiša' nije bio obuhvaćen vrh države (već mahom građani)

Galerija

Bonus video: