Kabinet kompletan

Francuska: Ero formirao vladu, Fabijus umjesto Žipea

Ero će biti prvi šef socijalističke francuske vlade poslije Lionela Žospena
2 komentar(a)
Žan-Mark Ero, Foto: Reuters
Žan-Mark Ero, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2012. 19:38h

Novi francuski premijer Žan-Mark Ero formirao je kabinet ministara u kome će šef diplomatije biti nekadašnji predsjednik vlade Loran Fabijus, a jedan od lidera Socijalističke partije Manuel Vals ministar unutrašnjih poslova, saopštio je šef Olandovog kabineta Pjer-Rene Lema.

Za ministra odbrane imenovan je Žan-Iv Le Drijan, a za privredu, finansije i spoljnu trgovinu Pjer Moskovisi, šef Olandove predsjedničke kampanje i bivši ministar za evropska pitanja. Agencije navode da je Le Drijan davnašnji prijatelj Olandov i da je do sada bio na čelu regionalnog savjeta Bretanje.

Ministarstvo rad, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu vodiće, takođe blizak saradnik Olanda, Mišel Sapen, dok će 49-godišnji Arno Monteburg iz lijevog krila Socijalističke partije biti zadužen za reindustrijalizaciju. Na čelu ministarstva pravde biće poslanik skupštine iz Francuske Gvajane, tamnoputa Francuskinja Kristijan Tobira.

Fabijus (65), koji će zamijeniti - kako navodi AP - konzervativnog Alena Žipea, najstariji je i najiskusniji ministar u novoj vladi, a ranije je bio zadužen za budžet, industriju i finansije u socijalističkim vladama, a premijer od 1984. do 1986. godine.

Odlazeći premijer Fransoa Fijon predao je ovlašćenja dosadašnjem gradonačelniku Nanta i šefu poslaničkog kluba socijalista u parlamentu - Erou, koji je najavio da će prva sjednica vlade biti održana u četvrtak ujutru.

AFP ocjenjuje da je upadljivo odsustvo gradonačelnice Lila, prve sekretarke Socijalističke partije i nekadašnje ministarke za rad Martin Obri koja je saopštila da neće da se pridruži vladi nakon što je bila među najvećim favoritima za funkciju predsjednika vlade.

RIA Novosti navode mišljenje eksperata koji novu vladu nazivaju prelaznom, zbog predstojećih parlamentarnih izbora u junu ove godine.

Ero će biti prvi šef socijalističke francuske vlade poslije Lionela Žospena, a Oland, koji je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj 6. maja, biće poslije 17 godina prvi socijalistički predsjednik i inaugurisan je za sedmog predsjednika Pete Republike.

Preporučujemo za Vas