Irci na referendumu odlučuju o usvajanju mjera štednje

Irski ministar finansija Majkl Nunan upozorio je danas da bi referendumsko odbacivanje fiskalnog sporazuma sa EU imalo negativne posljedice po irsku privredu
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2012. 16:50h

Irski ministar finansija Majkl Nunan je rekao da irska Vlada očekuje da će građani glasati za sporazum, ali je dodao da će se, vođena prethodnim negativnim iskustvima sa referenduma, truditi da ih pridobije.

Od 25 zemalja koje potpisuju taj sporazum, jedino u Irskoj morati građani na referendumu glasaju za ili protiv ovog sporazuma o budžetskoj štednji. U drugim zemljama dovoljno je bilo da sporazum ratifikuju parlamenti.

Sporazum predviđa nova pravila o državnoj budžetskoj potrošnju, s ciljem da se spriječi pretjerano zaduživanje članica Eurozone i izbjegne nova finansijska kriza.

Kritike na račun sporazuma su brojne, posebno zato što ne promoviše privredni rast u zemljama poput Irske, kojima je on trenutno najpotrebniji.

Zemlje koje ne potpišu ovaj dokument neće biti u mogućnosti da dobiju zajmove od Evropske unije.

Nunan je upozorio da nedostupnost sredstava EU može samo produbiti krizu u Irskoj i radikalizovati postojeći program štednje - dodatno smanjiti prihode, a povećati poreze.

Opozicioni političari koji podržavaju sporazum upozorili su da situacija u Irskoj može postati poput one u Grčkoj.

Istaživanja javnog mnjenja pokazuju da će većina građana glasati za sporazum, ali i da postoji značajan broj onih koji su neodlučni.

Irski glasači su, na veliko iznenađenje političara i evropske javnosti, 2001. i 2008. većinski glasali protiv sporazuma sa EU, pa će ovaj put biti vođena kampanja kako bi se izvjesno obezbijedili pozitivni glasovi građana.

Bonus video: