Grčka: Propali pregovori o formiranju vlade, slijede novi izbori

Pregovori za formiranje nove vlade trajali su više od nedjelju dana, a nijedan od lidera tri prvoplasirane stranke na izborima nije uspio da sastavi istu
0 komentar(a)
Grčka, izbori, Foto: Trbimg.com
Grčka, izbori, Foto: Trbimg.com
Ažurirano: 15.05.2012. 14:33h

Grčki političari ni danas nijesu uspjeli da se dogovore o formiranju vlade, a lider PASOK-a Evangelos Venizelos ocijenio je da treba da budu raspisani novi izbori.Sastanak predstavnika političkih stranaka je, bez rezultata, okončan posle četiri sata razgovora, javila je agencija ANA.Na parlamentarnim izborima 6. maja nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu, a svi pokušaji da se formira vlada nisu uspjeli.

"Nažalost, zemlja opet ide ka izborima. Vraća se izborima samo poslije nekoliko dana, i to pod veoma lošim okolnostima, jer su neki ljudi hladnokrvno postavili svoje kratkoročne partijske interese iznad nacionalnih", rekao je lider socijalističkog PASOK-a i bivši ministar finansija Evangelos Venizelos.

Prolongirana politička nesigurnost zabrinula je grčke međunarodne kreditore, koji su u posljednje dvije godine povećali pomoć Atini, kako bi izbjegla bankrot.

U izbornoj kampanji dominirale su teme u vezi sa očajnim finansijskim stanjem zemlje i mjerama štednje neophodnim da bi zemlja dobila medjunarodni zajam, a partije kojesu bile protiv mjera štednje, i lijeve i desne orijentacije, profitirale su na izborima 6. maja.

Venizelos je naveo da je šef male partije Demokratska ljevica, Fotis Kuvelis predložio formiranje dvogodišnje vlade, ali je insistirao da u njoj mora da bude drugoplasirana partija na izborima - radikalna ljevičarska Siriza.

Siriza je bila iznenađenje izbora, a u kampanji se oštro protivila uslovima međunarodne pomoći i zahtijevala odustajanje od mjera štednje. Njen lider, Aleksis Cipras odbio je da uđe u svaku vladu koja će ostati pri mjerama štednje.

"Arogancija, šićardžijska partijska politika i oportunizam su prevagnuli. Nažalost, mnogo je onih koji trguju zabludama", rekao je Venizelos poslije današnjeg neuspješnog sastanka lidera političkih partija, koji je sazvao predsjednik države Karolos Papuljas.

Bonus video: