Češka: Policija hapsi 'krupne ribe' - lisice i za predsjednika regionalnog parlamenta

Uhapšeni su šef parlamenta Centralne Češke David Rat i još sedmoro ljudi
68 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2012. 14:41h

Češka policija počela je konačno da hapsi i "krupne ribe" zbog korupcije i zloupotreba dotacija iz evropskih fondova za lično bogaćenje zvaničnika.

U ponedjeljak uveče su uhapšeni poslanik opozicionih socijaldemokrata i šef regionalnog parlamenta Centralne Češke David Rat i još sedmoro ljudi.

Hapšenje je plod duže akcije Uprave za borbu protiv korupcije češke policije povodom sumnjivih javnih nabavki finansiranih od evropskog novca za bolnice na sjeveru Češke, u kojoj takođe regionalnu vlast drži opoziciona ljevica.

Telefonske razgovore uhapšenih policija je prisluškivala od jeseni, a prema informacijama koje su procurile u medije, u ponedjeljak je uspjela da ga uhvati na djelu, sa 200.000 eura koje je navodno primio kao mito, tako da policija nije morala po češkim zakonima da se obazire na njegov imunitet koji ima kao poslanik.

Telefonske razgovore uhapšenih policija je prisluškivala od jeseni, a u ponedjeljak je uspjela da Rata uhvati na djelu, sa 200.000 eura koje je navodno primio kao mito, tako da policija nije morala da se obazire na njegov imunitet koji ima kao poslanik

Predsjednica Poslaničkog doma Miroslava Njemcova kazala je novinarima da je parlament dao dozvolu da regionalni lider socijaldemokrata ostane u zatvoru do zasijedanja parlamenta 5. juna, kad će Poslanički dom odlučiti o ukidanju imuniteta za tu krivičnu istragu.

"Prema informacijama koje sam dobila, bio je uhvaćen neposredno pošto je počinio krivično djelo", kazala je novinarima Njemcova.

"Za grupu uhapšenih, među kojima je i poslanik češkog parlamenta, osnovano se sumnja da su oštetili interese EU, podmićivali, primali mito i dogovarali privilegije prilikom javnih nabavki", kazala je javna tužiteljka Lenka Bradačova.

Uhapšeni poslanik Rat je lideru Češke socijaldemokratske stranke Bohuslavu Sobotki rekao da će podnijeti ostavku na sve svoje funkcije dok se afera ne razjasni, a policiju i ministra unutrašnjih poslova optužio je da su na njega organizovali hajku i izmislili optužbe da bi mogli da ga šikaniraju.

Prema izvještaju češke službe bezbjednosti BIS, borba protiv korupcije u Češkoj bila je prošle godine efikasnija, ali isključivo kod sitne korupcije, dok krupne ribe i čitave korupcionaške mreže biznismena i odbornika u gradovima ostaju nekažnjene.

Evropska komisija zaprijetila je proljetos Češkoj da će joj obustaviti dotacije iz evropskih fondova ako do juna ne počne kako treba da kontroliše kako se novac iz zajedničke evropske kase troši.

...i (David Rat) kao uhapšenik, pod sumnjom u primanje mita

Još prije tog zvaničnog pisma EK se dogovorila sa zvaničnim Pragom da radije ne traži sredstva iz fondova za projekte koje je već platila država, a sufinansira ih većim dijelom EU, jer ih ionako ne bi dobili.

Galerija

Bonus video: