Zapalio se ispred suda u kojem se sudi Brejviku

Nepoznati muškarac zapalio se danas ispred zgrade suda u Oslu, u kojoj se desničarskom ekstremisti Andersu Beringu Brejviku sudi za terorizam i ubistvo 77 ljudi, saopštila je policija
2 komentar(a)
Brejvik suđenje, Foto: Reuters
Brejvik suđenje, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2012. 13:58h

Čovjek, koji se polio zapaljivom tečenošću i potom zapalio ispred ulaza u sud, zadobio je teže opekotine i prebačen je u bolnicu, izjavio je predstavnik policije Fin Bele. "Na licu mjesta je bilo policajaca koji su brzo ugasili vatru", rekao je Bele agenciji AP. Identitet osobe i motiv incidenta još nisu poznati, dodao je on.

Na pitanje da li je incident povezan sa suđenjem Brejviku, koje je počelo sredinom aprila, Bele je odgovorio: "Neki smatraju da postoji nekakva veza, ali zasad nemamo nikakvih informacija o tome." Prema prvim informacijama policije, riječ je o Norvežaninu stranog porijekla.

"Za sada nemamo nikakvog razloga da mislimo da je današnji incident povezan" sa suđenjem Brejviku koji se u tom trenutku nalazio u sudnici.

Norveška agencija NTB navodi da je riječ o očajnoj osobi koja je živjela od socijalne pomoći. Ta osoba je navodno predala kancelariji jednog advokata pismo "da se otvori ako mi se nešto loše desi".

Taj advokat je ispričao da je po povratku u kancelariju osjetio snažan miris parafina i pronašao pismo u kojem se čovjek koji se zapalio obavještava da mu je odbijen zahtjev za socijalnu pomoć.

Brejvik je priznao da je u julu prošle godine ubio osam ljudi kada je podmetnuo bombu u automobil koji je eksplodirao ispred zgrade vlade i da je potom iz automatskog oružja na obližnjem ostrvu Utoji ubio još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera. Optuženi na suđenju nije pokazao nikakve znake kajanja, navodeći da su žrtve izdale Norvešku time što su se zalagale za multikulturizam.

Bonus video: