Oland imenovao Žan-Marka Eroa za mandatara vlade

Novi francuski predsjednik Fransoa Oland imenovao je šefa poslaničkog odbora socijalista Žan-Marka Eroa (Jean-Marc Ayrault) za mandatara nove vlade, saopšteno je iz Jelisejske palate.
3 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2012. 16:18h

Žan-Mark Ero (62) (Jean-Marc Ayrault) dobio je zadatak da sastavi novu francusku vladu, a imena novih ministara biće saopštena sjutra poslije podne, rekao je generalni sekretar Jelisejske palate Pjer-Rene Lema.

Ero će na mjestu premijera zamijeniti dosadašnjeg šefa vlade Fransoa Fijona koji tu funkciju obavljao od maja 2007. do 2012. godine.

Kao ni Oland, ni novi premijer nikada nije obavljao ministarsku funkciju. Predsjednik parlamentarne grupe socijalista, Ero je poslanik od 1986.

Gradonačelnik je Nanta od 1989. godine.

Bivši profesor njemačkog i dobar poznavalac Njemačke, Ero je bio tokom predsjedničke kampanje specijalni Olandov savjetnik.

Ero će biti zadužen da predvodi socijaliste na parlamentanim izborima 10. i 17. juna.

Oland i zvanično predsjednik Francuske, Sarkozi ne odustaje od luksuza

Fransoa Oland danas je i zvanično postao predsjednik Francuske, pošto je od odlazećeg šefa države Nikole Sarkozija preuzeo dužnost tokom ceremonije u Jelisejskoj palati, i tako postao prvi socijalistički predsjednik Republike poslije Fransoe Miterana.

Sarkozi je čestitao Olandu ispred predsjedničke palate, a potom ga je uveo unutra da bi mu, iza zatvorenih vrata, predao nuklearne kodove i druga tajna dokumenta, pred kratku ceremoniju polaganja zakletve u prisustvu 400 zvanica, prenijele su agencije.

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da će tražiti od svojih evropskih partnera da podrže pakt koji objedinjuje ciljeve o smanjenju deficita i mjere za podsticanje rasta.

Skromnom inauguracijom Oland najavljuje početak mandata >>>

Socijalista Oland je to rekao prilikom polaganja predsjedničke zakletve, nakon čega će otputovati u Berlin, gdje će tražiti od njemačke kancelarke Angele Merkel da Evropski pakt o fiskalnoj odgovornosti bude dopunjen mjerama za podsticanje rasta, prenosi agencija Rojters.

"Predložiću evropskim partnerima pakt koji obuhvata neophodno smanjenje deficita zajedno sa nezamjenljivim mjerama za podsticanje rasta, rekao je Oland.

Pobijedivši u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj 6. maja, Oland je danas i zvanično postao 24. predsjednik Francuske, a sedmi predsjednik Pete Republike poslije De Gola, Pompidua, Žiskara, ali i prvi koji je raskinuo sa tradicijom "spektakularnog" preuzimanja dužnosti. Ceremonija primopredaje dužnosti je, po želji novog predsjednika, bila skromna i protokolarna, u stilu promjena koje je najavio, a nisu joj prisustvovali njegovo četvoro djece, kao ni djeca njegove partnerke Valeri Trirveler.

Sarkozi iznajmio čitav sprat za svoje nove kancelarije

Nikola Sarkozi, koji danas predao dužnost novoizabranom socijalističkom šefu države Fransoi Olandu, iznajmio je čitav sprat jedne zgrade u Osmom arondismanu u Parizu za kancelariju, na koju po francuskom zakonu ima pravo i poslije odlaska sa mjesta predsjednika Francuske.

Zakupnina tog prostora od 323 kvadratna metra, sa 11 prostorija, iznosi 15.000 eura mjesečno, odnosno 180.000 eura godišnje, a sve troškove će snositi država, u skladu sa tradicijom Pete Republike, prenijela je danas francuska radio stanica Europe 1.

Na svojoj novoj adresi, u potpuno renoviranoj zgradi u luksuznom pariskom kvartu, bivši prvi čovjek Francuske imaće na raspolaganju dva lična parkinga u unutrašnjem dvorištu, kuhinju, kupatilo i 10 kancelarija, navodi francuska štampa.

Na samo 200 metara odatle nalazi se njegova advokatska kancelarijea u kojoj bi trebalo, kako je ranije najavio, da nastavi sa advokatskom karijerom.

Bonus video: