Skromnom inauguracijom Oland najavljuje početak mandata

"Za predsjednika Republike izabran je Fransoa Oland, a ne njegova porodica niti prijatelji", objasnila je njegova bivša supruga Segolen Roajal
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2012. 06:58h

Fransoa Oland, koji je pobijedio u drugom krugu izbora za predsjednika Francuske 6. maja, danas će i zvanično preuzeti dužnosti šefa države od doskorašnjeg predsjednika Nikole Sarkozija, na ceremoniji koja će, po njegovoj želji, biti skromna, nagovještavajući promjene koje je najavio.

"Za predsjednika Republike izabran je Fransoa Oland, a ne njegova porodica niti prijatelji"

"Za predsjednika Republike izabran je Fransoa Oland, a ne njegova porodica niti prijatelji", objasnila je njegova bivša supruga Segolen Roajal, gostujući na francuskom Kanalu plus, istakavši da nova socijalistička ekipa želi, zapravo, da napravi razliku u odnosu na inauguraciju Nikole Sarkozija prije pet godina.

Oland će postati 24. predsjednik Francuske, a sedmi predsjednik Pete Republike poslije De Gola, Pompidua, Žiskara, ali i prvi koji će raskinuti sa tradicijom "spektakularnog" preuzimanja dužnosti, navodi RTL.

Poslije ceremonije je planiran privatni sastanak odlazećeg i novog šefa države, kada će Sarkozi Olandu predati tajne kodove nuklearnog arsenala, prenijeli su francuska televizija i agencije. Oland će, nakon inauguracije, nešto pred podne krenuti u obilazak Pariza, a prvo odredište će biti Trijumfalna kapija, gdje će se pokloniti pred spomenikom Neznanom junaku, prema tradiciji uvedenoj otkako je osnovana Peta Republika, a potom će odati počast Žilu Feriju i Mariji Kiri.

Odajući počast bivšem ministru prosvjete iz vremena Treće Republike i dobitnici Nobelove nagrade za fiziku i hemiju s početka prošlog vijeka, novi šef francuske države namjerava da istakne prioritete svog petogodišnjeg mandata, o kojima je govorio tokom predizborne kampanje, a to su omladina, obrazovanje i poštovanje svetovnosti, piše francuski list "Mond".

Niža plata predsjedniku i ministrima

Kako se navodi u saopštenju Jelisejske palate, Oland će potom, oko 15 sati, u gradskoj skupštini primiti zlatnu medalju grada Pariza, a nakon toga bi trebalo da saopšti ime novog premijera. Oland je ranije najavio da će jedan od prvih zadataka nove vlade biti smanjenje predsjedničke plate i ministarskih zarada za 30 odsto, dok je parlament, kada je Sarkozi došao na vlast 2007. godine, podigao predsjednička primanja za 170 odsto, preneo je AFP.

Iako je prije pet godina Sarkozi stupio na vlast "na velika zvona", počev od "blještave" ceremonije preuzimanja vlasti od Žaka Širaka u prisustvu supruge Sesilije i djece iz njihovog i prethodnih brakova, kao i velikog broja prijatelja, pristalica i saradnika, doskorašnji predsjednik je prošle nedjelje najavio skroman odlazak sa funkcije i političke scene.

Hoće li Merkelova Olanda dočekati raširenih ruku

Nakon inauguracije, Oland će otputovati u Pariz, gdje će se sresti sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Njemačka vlada nastoji da smiri očekivanja od tog današnjeg susreta, ukazujuću da se tu radi samo o upoznavanju i da ne treba još očekivati konkretne odluke.

"To nije samit na kome će se donositi odluke, već prvi susret radi upoznavanja", rekao je juče portparol njemačke vlade Štefen Zajbert, povodom dolaska socijaliste Olanda u Berlin, istog dana kada će u Parizu biti inaugurisan.

Poslije dočeka uz najviše vojne počasti, Oland će imati prvu rundu razgovora s Merkelovom, koja se kao nijedan drugi poslijeratni njemački kancelar, otvoreno i jasno umiješala u izbornu kampanju susjedne države i podržala Olandovog poraženog protivkandidata, bivšeg francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija.

Važna tema današnjih razgovora u Berlinu trebalo bi da bude traženje puta za izlazak iz dužničke krize, prenose mediji, navodeći da Merkelova i dalje odbija izmjene već dogovorenog Fiskalnog pakta, ali je spremna za prihvatanje promjena, radi podsticanja rasta.

"Njemačko-francuska saradnja je suštinska za Evropu", rekla je Merkelova i najavila da ona sa Olandom želi da brzo uspostavi odnos saradnje

"Njemačko-francuska saradnja je suštinska za Evropu", rekla je Merkelova i najavila da ona sa Olandom želi da brzo uspostavi odnos saradnje i da će ga u svakom slučaju u Njemačkoj dočekati "raširenih ruku".

Merkelova je izrazila uvjerenje u brzi početak te saradnje.

"Pošto svi mi želimo uspjeh Evrope, ta saradnja će brzo početi", rekla je kancelar, koju je opozicija zbog podrške Sarkoziju žestoko kritikovala, a ni njen šef diplomatije Gvido Vestervele nije bio zadovoljan zbog podrške jednoj strani.

Oland dolazi u posjetu Merkelovoj u osjetljivom trenutku, samo dan-dva pošto je njena Hrišćansko-demokratska unija u Severnoj Rajni Vestfaliji doživjela istorijski poraz, a analitičari kažu da je to uzdrmalo tle pod njenim nogama.

Da li je "Merkoland" novi evropski "par snova", pitanje je koje se postavlja u Berlinu, uz odgovor mnogih poznavaoca njemačko-francuskih odnosa da međusobne blokade nisu ni u čijem interesu i da Francuzi nisu donijeli odluku protiv Njemačke, već za Francusku.

Galerija

Bonus video: