Bilt: EU razmatra uvođenje sankcija Ukrajini

EU i SAD smatraju da je sedmogodišnja zatvorska kazna izrečena bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko politički motivisana
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 14:45h

Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da se ne može isključiti mogućnost da EU protiv Ukrajine uvede sankcije zbog kršenja ljudskih prava.

Bilt učestvuje na sastanku šefova diplomatija EU u Briselu na kojem će glavne teme, pored predstojećeg samita NATO u Čikagu, biti situacija u Ukrajini, Avganistanu i drugim kriznim područjima.

Ministri će pokušati da usaglase stavove oko situacije u vezi sa bivšom ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko, uključujući i bojkot evropskog fudbalskog šampionata koji idućeg mjeseca počinje u Ukrajini i Poljskoj.

Većina funkcionera EU i predsjednici nekoliko zemalja

"Ako oni (zvanični Kijev) žele da idu putem kao Bjelorusija, onda u redu, ići će tim putem", rekao je Bilt novinarima uoči sastanka šefova diplomatija EU u Briselu

SAD i EU, inače, smatraju da je kazna izrečena Juliji Timošenko - sedam godina zatvora - politički motivisana, dok ukrajinsko rukovodstvo to negira.

"Ako oni (vlasti u Ukrajini) žele da idu putem kao Bjelorusija, onda u redu, ići će tim putem", rekao je Bilt novinarima uoči sastanka, aludirajući na Bjelorusiju protiv koje je Brisel takođe uveo sankcije zbog kršenja ljudskih prava, prenosi ruska agencija "RIA Novosti".

Prema njegovim riječima, EU namjerava veoma pažljivo da isprati parlamentarne izbore u Ukrajini, predviđene na jesen, kako bi "procijenila može li da ide naprijed sa Ukrajinom ili ne".

Većina funkcionera EU i predsjednici nekoliko zemalja članica najavili su bojkot EP u Ukrajini zbog tretmana Timošenkove (Ilustracija)

"Ako (ukrajinske vlasti) žele da idu evropskim putem, to će biti od višestruke koristi za ukrajinsko društvo", naglasio je Bilt.

Azarov: Timošenkovu možemo pustiti van zemlje samo iz humanitarnih razloga

Ukrajinsko rukovodstvo ne isključuje mogućnost da se bivša premijerka i liderka opozicije Julija Timošeko liječi van zemlje, kaže aktuelni premijer Mikola Azarov.

"Nećemo trčati pred rudu. Timošenkova je sad podvrgnuta tretmanu na osnovu čijih rezultata ćemo zaključiti da li joj je potrebna dalja medicinska pomoć", rekao je Azarov u intervjuu za međunarodni televizijski kanal "Euronews".

"Ukoliko, poslije toga, nadležni ljekarski organi zaključe da joj se u Ukrajini ne može pružiti adekvatno liječenje, ali može u nekoj ustanovi van zemlje, tek tada ukrajinsko rukovodstvo može da razmotri tu mogućnost", naveo je on, istakavši da bi takva mogućnost bila bazirana na čisto humanitarnim razlozima.

Premijer Azarov je kazao kako bi odluka o dopustu Timošenkovoj da se liječi u inostranstvu iziskivala izmjene u odgovarajućim zakonima i propisima Ukrajine

On je naveo da bi takva odluka iziskivala izmjene u odgovarajućim zakonima i propisima, podsjetivši da je Ukrajina preduzela ogroman zadatak reformisanja pravosudnog sistema, prenijela je državna agencija Ukrinform.

"Na snagu će stupiti novi zakon o krivičnom postupku, čime će se građanska prava proširiti, i upravo zbog toga vodimo istinski rat protiv korupcije", rekao je Azarov.

Bivša premijerka Ukrajine služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđena prošle jeseni zbog potpisivanja štetnih gasnih ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje podignuto još desetak optužnica za različita krivična djela pronevjere, pranja novca i utaje poreza.

Ona pati od jakih bolova u leđima, zbog čega je više puta premještana u bolnicu, a jednom, kako tvrdi, i protiv svoje volje i uz upotrebu sile, zbog čega je započela štrajk glađu.

U iščekivanju dozvole da se liječi u inostranstvu, o njoj se u kijevskoj bolnici brine njemački tim ljekara: Timošenko

Zbog pogoršanog stanja, Timošenkova je prošle nedjelje prebačena u bolnicu, gdje se liječi pod nadzorom ljekara iz Njemačke, a značajan broj evropskih lidera najavio je mogućnost bojkota Evropskog prvenstva u fudbalu koje 8. juna počinje u Ukrajini i Poljskoj, i traži zaštitu ljudskih prava Timošenkove.

Galerija

Bonus video: