Istorijski poraz Merkelove: Krah u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel osvojila je danas samo 26 odsto glasova
4 komentar(a)
angela merkel, Foto: Rojters
angela merkel, Foto: Rojters
Ažurirano: 13.05.2012. 19:04h

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel doživjela je danas istorijski poraz na prijevremenim izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji (NRW) i, prema prvim procjenama, osvojila svega nešto malo više od 26 odsto glasova. Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) i stranka Zelenih osvojile su danas apsolutnu većinu.

U ovoj 18-milionskoj federalnoj jedinici crveno-zelena koalicija bila je na vlasti od 2010. godine, ali manjinska vlada morala je da podnese ostavku prije nekoliko mjeseci pošto nije uspjela da u parlamentu "progura" svoj nacrt budžeta za ovu godinu koji je predviđao, doduše, štednju, ali i znatno novo zaduživanje.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel osvojila je danas samo 26 odsto glasova, i ako se do kraja procesa prebrojavanja stanje bitnije ne promijeni, to će biti najgori rezultat CDU na izborima u ovoj saveznoj pokrajini od kraja Drugog svjetskog rata.

Današnji rezultat hrišćanskih demokrata, koji su poslije skoro 40-godišnje dominacije SPD-a u ovoj federalnoj jedinici na vlasti bili od 2005. do 2010. godine, skoro je za devet odsto gori nego na prošlim izborima.

Sjeverna Rajna-Vestfalija ima bruto društveni proizvod od preko 540 milijardi eura godišnje i kada bi bila samostalna država bila bi 17. na listi privredno najmoćnijih zemalja na svijetu

Sjeverna Rajna-Vestfalija ima bruto društveni proizvod od preko 540 milijardi eura godišnje i kada bi bila samostalna država bila bi 17. na listi privredno najmoćnijih zemalja na svijetu.

Trenutna predsjednica vlade Hanelore Kraft sada će, ne više u manjinskoj vladi već u stabilnoj koaliciji moći da ostane na vlasti narednih pet godina. Manji koalicioni partner, Zeleni, postigli su u odnosu na prošle izbore skoro nepromjenjeni rezultat od 12,3 odsto.

Iznenađujući uspjeh postigli su Liberali, manja stranka u vladajućoj koaliciji kancelarke Merkel kojoj ankete na saveznom nivou daju manje od pet odsto, koliko u Njemačkoj iznosi prag za ulazak u sve parlamente. FDP je u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji danas, prije svega zahvaljujući popularnosti lokalnih političara, osvojila 8,6 odsto glasova.

Uspjeh sa nekoliko prethodnih pokrajinskih izbora su i u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji ponovili Pirati. Ova stranka koja se zalaže za maksimalnu slobodu u korišćenju interneta i maksimalnu transparentnost procesa političkog odlučivanja dobila je simpatije 7,6 odsto birača. Tako su sada zastupljeni u četiri pokrajinska parlamenta.

Prag za ulazak u parlament ovog puta nije uspjela da pređe u Berlinu opoziciona Ljevica. Ona je poslije ujedinjenja dvije Njemačke 1990. ionako bila zastupljena samo na nekada socijalističkom istoku i zapadnonjemačke pokrajinske parlamente je bila upravo počela uspješno da "osvaja" prije talasa izbornih uspjeha Pirata.

Izbori u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji su posljednji veliki test pred savezne parlamentarne izbore u Nemačkoj u septembru 2013. godine. U januaru 2013. slijede samo još izbori u Donjoj Saksoniji u kojoj sada vladaju hrišćanske demokrate.

U Bundesratu, veću saveznih pokrajina, odnosno gornjem domu parlamenta, koje je po ustavu određeno da odobrava niz zakona koje usvaja Bundestag, stranke vladajuće koalicije kancelarke Merkel više nemaju većinu.

Bonus video: