Španija: 18 uhapšenih na madridskim demonstracijama

Pokret "Indignados" sačinjavaju (uglavnom) mladi koji se bune zbog smanjenja životnog standarda, rasta nezaposlenosti i nemoći vladajuće elite u rješavanju socijalnih problema
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2012. 11:49h

Poslije masovnih demonstracija protiv smanjenja budžetskog izdvajanja za obrazovanje i zdravstvo, španska policija privela je 18 osoba na madridskom centralnom trgu Puerta del Sol.

Pritom su lakše povrijeđena dva policajca.

Prema pisanju lokalnih medija, policija je poslije sinoćnjih demonstracija do jutra udaljila demonstrante sa trga i okolnih ulica.

Predstavnici "Pokreta ogorčenih" (Indignados) najavili su i za danas akcije protesta u centru Madrida i drugim španskim gradovima, navela je ruska agencija.

Pokret, poznat i kao "15M" formiran je poslije akcija protesta 15. maja 2011. godine, kad su se (uglavnom) mladi usprotivili smanjenju životnog standarda, rasta nezaposlenosti i nemoći vladajuće elite u rješavanju socijalnih problema zemlje.

Prema izvještaju agencija, hiljade mladih učestvovalo je sinoć u akcijama protesta tog pokreta u nekoliko gradova Španije, između ostalog u Madridu i Barseloni, povodom godišnjice formiranja pokreta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je da je u akcijama učestvovalo 72.000 ljudi, dok organizatori tvrde da je taj broj bio nekoliko puta veći.

Trg Puerta del Sol tokom subotnjeg protesta

Galerija

Bonus video: