posljednja šansa

Grčka: Ili vlada nacionalnog jedinstva, ili novi izbori

Predsjednik Papuljas pozvao je lidere partija na sastanak u nedjelju, što predstavlja njegov posljednji pokušaj da ih privoli da postignu dogovor o koalicionoj vladi
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2012. 13:50h

Lider PASOK-a Evangelos Venizelos vratio je mandat grčkom predsjedniku Karolosu Papuljasu jer ni on nije uspio da formira vladu poslije parlamentarnih izbora.

Lider Svegrčkog socijalističkog pokreta (PASOK) i nekadašnji ministar finansija Evangelos Venizelos nije uspio, ni poslije tri runde pregovora, da formira vladu nakon parlamentarnih izbora 6. maja.

Posljednja šansa je formiranje vlade nacionalnog jedinstva, o čemu bi trebalo da se dogovori predsjednik države na sastanku s liderima svih partija, a u suprotnom Grčku očekuju novi parlamentarni izbori koji će biti održani vjerovatno narednog mjeseca, navode agencije.

Lider PASOK-a i nekadašnji ministar finansija Evangelos Venizelos nije uspio, ni poslije tri runde pregovora, da formira vladu

Predsjednik Grčke Karolos Papuljas pozvao je lidere partija koje su na parlamentarnim izborima 6. maja dobile najviše glasova na susret u nedjelju, što predstavlja njegov posljednji pokušaj da ih privoli da postignu dogovor o koalicionoj vladi.

Papuljasov kabinet saopštio je da će se predsjednik prvo sresti Antonisom Samarasom, Evangelosom Venizelosom i Aleksisom Ciprasom, nakon čega će se pojedinačno sastati sa liderima još četiri stranke koje su osvojile poslaničke mandate, prenio je AP.

Lider Sirize Cipras kod predsjednika Papuljasa

Prije Venizelosa, čija je stranka bila treća po broju osvojenih glasova na parlamentarnim izborima, vladu je pokušao da formira lider prvoplasirane Nove demokratije Antonis Samaras, kao i vođa drugoplasirane radikalne ljevičarske koalicije Siriza Aleksis Cipras.

Cipras je izjavio da odbija učešće u koalicionoj vladi koja ne bi odustala od strogog programa štednje

Cipras je juče izjavio da odbija učešće u koalicionoj vladi koja ne bi odustala od strogog programa štednje.

I lider male Demokratske ljevičarske partije, koja sa 19 poslanika može da ima odlučujuću ulogu u pregovorima o formiranju grčke vlade, Fotis Kuvelis objavio je da neće ući u koaliciju sa konzervativcima i socijalistima bez ljevičarske koalicije Siriza, čiji lider odbija da bude dio vlade koja neće da odbaci mjere štednje koje zahtijevaju EU i MMF.

Lideri Nove demokratije i PASOK-a upozorili su da bi Grčka ispala iz eurozone kada bi bili ispunjeni Ciprasovi zahtjevi, a sve stranke kažu da ne žele da se odreknu zajedničke valute.

Lider Nove demokratije Samaras kod predsjednika Papuljasa

Venizelos je treći stranački lider koji je pokušao da formira koaliciju poslije nedjeljnih parlamentarnih izbora na kojima niko nije osvojio dovoljno glasova da samostalno formira kabinet.

Lideri Nove demokratije i PASOK-a upozorili su da bi Grčka ispala iz eurozone kada bi bili ispunjeni Ciprasovi zahtjevi

PASOK i Nova demokratija su bili i u prošloj vladi, ali su na ovim izborima dobili znatno manje glasova zato što su birači bili gnjevni zbog oštrih mjera štednje i više su se opredjeljivali za stranke koje su obećavale da neće prihvatiti uslove međunarodnih kreditora.

U protekle četiri decenije PASOK je, uglavnom, bio dominantan u grčkoj politici, ali je njegova popularnost drastično pala u nedjelju, pa se našao na trećem mjestu po broju osvojenih glasova i dobio je samo 41 od ukupno 300 poslaničkih mjesta.

Novi izbori sve izvjesniji ishod (Ilustracija)

Samarasova Nova demokratija je osvojila najveći broj glasova i 108 poslaničkih mjesta, ali nije uspjela da formira vladu. Ljevičarska koalicija Siriza je na drugom mjestu po broju glasova. PASOK i Nova demokratija zajedno imaju 149 poslaničkih mjesta i nedostaju im dva za većinu.

Galerija

Preporučujemo za Vas