Putin: Rusija podržava Južnu Osetiju

Južna Osetija i još jedna gruzijska provincija, Abhazija, otcijepile su se od Gruzije poslije rata početkom 1990-tih godina
58 pregleda 2 komentar(a)
Leonid Tibolov Vladimir Putin, Foto: Reuters
Leonid Tibolov Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2012. 12:48h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, je nakon sastanka sa novim predsjednikom Južne Osetije Leonidom Tibolovim ponovio da Moskva podržava tu separatističku gruzijsku oblast.

"Rusija je u najtežim trenucima nove istorije Južne Osetije uvijek sa njom bila u bliskim odnosima, i mi ćemo to nastaviti u danima mira, kada je neophodna brza obnova ekonomije i socijalne sfere", rekao je Putin.

Leonid Tibolov izabran je u aprilu za predsjednika Južne Osetije poslije više mjeseci političke krize u toj separatističkoj oblasti.

Poslije izbora održanih krajem 2011. bivša ministarka obrazovanja Ala Džiojeva je po svoj prilici pobijedila Antolija Bibilova, dotadašnjeg predsjednika koga favorizuje Kremlj.

Taj rezultat je međutim osporen i sud je naredio novo glasanje.

Južna Osetija i još jedna gruzijska provincija, Abhazija, otcijepile su se od Gruzije poslije rata početkom 1990-tih godina.

Te dvije provincije, bliske Rusiji, održavale su sa njom bliske odnose, a prozapadna vlada Gruzije je 2008. izazvala novi rat, u kojem je Rusija pobijedila.

Južna Osetija i Abhazija su potom proglasile nezavisnost koju je Moskva priznala odmah, a do danas je uslijedilo priznanje još pet država, medju kojima su Nikaragva i Venecuela.

Bonus video: