Skup podrške Juliji Timošenko

"Sloboda za Ukrajinu! Sloboda za Juliju!", uzvikivao je njen pomoćnik i zamjenik šefa njene partije Aleksandar Turčinov
1 komentar(a)
Timošenko podrška, Foto: Novinite.com
Timošenko podrška, Foto: Novinite.com
Ažurirano: 12.05.2012. 12:13h

Više od 2.000 ljudi okupilo se u Kijevu u znak protesta protiv režima predsjednika Viktora Janukoviča, a izrazili su podršku zatvorenoj, bivšoj premijerki Juliji Timošenko, koja je prebačena u bolnicu.

Demonstranti su svoj skup nazvali "kongresom opozicije" na koji je došlo nekoliko opozicionih partija.

Oni su se okupili na centralnom trgu i dali podšku Timošenkovoj koja služi kaznu od sedam godina zatvora na koju je osuđena prošle jeseni zbog potpisivanja štetnih gasnih ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu protiv nje je podignuto još 10-ak optužnica za različita krivična djela pronevjere, pranja novca i utaje poreza.

"Sloboda za Ukrajinu! Sloboda za Juliju!", uzvikivao je njen pomoćnik i zamjenik šefa njene partije Aleksandar Turčinov.

Ukrajinski opozicioni lideri saopštili su akcioni plan za parlamentarne izbore u oktobru, koje Zapad vidi kao test za vlast nakon kritika koje je pretrpjela za nedemokratske mjere koje preduzima, prenio je AFP.

"Prvi zadatak poslije parlamentarnih izbora biće nam da oslobodimo političke zatvorenike, uključujući i Juliju Timošenko", rekao je na skupu zamjenik šefa jedne druge opozicione partije, Vjačeslav Kirilenko.

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog sudske presude Timošenkovoj i nekolicini njenih bivših ministara, navodeći da su one politički motivisane, što je optužba koju Janukovič odbacuje, podsjeća AFP.

Timošenkova pati od bolova u leđima zbog čega je više puta premještana u bolnicu, a jednom, kako tvrdi, i protiv svoje volje i uz upotrebu sile zbog čega je započela štrajk glađu.

Timošenkova se sada nalazi pod nadzorom ljekara iz Njemačke, a značajan broj evropskih lidera najavio je bojkot Evropskog prvenstva u fudbalu koje će se od 8. juna održati u Ukrajini i Poljskoj, tražeći zaštitu ljudskih prava Timošenkove.

Bonus video: