Italija: Na poresku službu bačeni molotovljevi kokteli

To je najnoviji u seriji napada na poresku službu - jedan od simbola krizom zahvaćene Italije, čija vlada nameće oštre mjere štednje i visoke poreze
50 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2012. 13:00h

Dva molotovljeva koktela bačena su na kancelarije italijanskog javnog preduzeća za sakupljanje poreza "Equitalia" u lučkom gradu Livornu, saopštila je lokalna policija.

To je najnoviji u seriji napada na poresku službu - jedan od simbola krizom zahvaćene Italije, čija vlada nameće oštre mjere štednje i visoke poreze, navodi agencija Rojters.

Nakon što je bačena prva boca sa zapaljivim punjenjem, i završila na ulaznim vratima zgrade poreske službe, došli su vatrogasci, saopštila je policija i navela da u incidentu nije bilo povrijeđenih.

Grafiti na zgradi poreske službe u Livornu: "Lopovi" i "Borba se nastavlja" (La lotta continua - ekstremno lijeva teroristička organizacija, aktivna još od epohe "olovnih godina" '70-tih)

Nezadovoljstvo italijanske javnosti poreskom službom "Equitalia" u porastu je poslije nekoliko samoubistava malih privrednika u zemlji u kojoj je premijer Mario Monti povećao starosnu granicu za odlazak u penziju, kao i poreze kao dio mjera protiv rastućeg javnog duga.

Prošle nedjelje, jedan muškarac sa puškom i dva pištolja je držao 15 ljudi kao taoce u lokalnoj ispostavi "Equitalije", nedaleko od grada Bergama.

Eskalacija nasilnih protesta: 'Gužva' ispred zgrade poreske službe u Napoliju

Naoružani muškarac upao je u poresku službu vičući da je u finansijskim poteškoćama i prijetio da će se ubiti.

Jedna anarhistička grupa takođe je uzela za metu poresku službu, tako što je na njenu adresu slala nekoliko pošiljki sa eksplozivom, a ranije, u decembru, i ranila njenog generalnog direktora.

Ogorčenje zbog učestalih samoubistava usljed krize: "Occupy Equitalia"

Galerija

Bonus video: