Mreža evropskih lidera: Planovi NATO-a zatežu odnose sa Rusijom

Prema planovima, NATO bi mogao da pogađa ciljeve u Rusiji sa taktičkim nuklearnim naoružanjem u trenutku kad su NATO i Rusija u veoma zategnutim odnosima
2 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2012. 11:33h

Planovi NATO da modernizuje oko 180 američkih nuklearnih bombi u Zapadnoj Evropi najvjerovatnije bi pogoršalo odnose sa Rusijom, smatra "Mreža evropskih lidera".

U izvještaju ovog nezavisnog panela eksperata stoji da su ti planovi nepotrebni i skupi i da bi pogoršali ionako teške odnose sa Rusijom.

Sjevernoatlantska vojna alijansa se priprema da tzv. "glupe", slobodno padajuće bombe zamijeni preciznim, laserski navođenim bombama, podsjeća se u izvještaju na kojem su radili i bivši britanski ministri odbrane, Des Braun i Malkolm Rifkind, a napisao ga je bivši savjetnik za naoružanje pri američkoj delegaciji u sjedištu NATO u Briselu, Ted Sej.

Zapad bi, rekao je Kerns, trebalo da radi na uklanjanju cjelokupnog nuklearnog arsenala iz Evrope, a "ne na njegovom modernizovanju i pojačavanju"

Po tim planovima, NATO bi mogao da pogađa ciljeve u Rusiji sa taktičkim nuklearnim naoružanjem u trenutku kad su NATO i Rusija u veoma zategnutim odnosima zbog planiranog antiraketnog štita, upozorava se u izvještaju.

NATO ima oko 180 slobodno padajućih bombi koje se nalaze u Belgiji, Holandiji, Italiji, Njemačkoj i Turskoj. One nemaju sistem navođenja i relikvija su Hladnog rata, kaže se u izvještaju i dodaje da su zastareli i avioni koji ih nose.

Jan Kerns iz Mreže evropskih lidera rekao je za britanski "Guardian" da su planovi NATO da modernizuje nuklearno oružje u Evropi skupi i nepotrebni.

Prema njegovim riječima, "zemlje NATO su potpuno sigurne i sa sadašnjim naoružanjem i nisu im potrebni dodatni nuklearni kapaciteti".

NATO planira modernizaciju svog evropskog nuklearnog arsenala (Ilustracija)

Zapad bi, rekao je on, trebalo da radi na uklanjanju cjelokupnog nuklearnog arsenala iz Evrope, a "ne na njegovom modernizovanju i pojačavanju".

Galerija

Bonus video: