Mjere štednje koje je usvojio parlament Slovenije

Slovenački parlament danas je nakon dvodnevne maratonske rasprave prihvatio paket mjera štednje čiji je cilj smanjivanje rastućeg budžetskog deficita iz ranijih godina i zaustavljanje spoljnjeg zaduživanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 19:01h

Zakon o uravnoteženju javnih finansija, kako je nazvan kompleksan "mega-zakon" kojim se ograničavaju neka dosadašnja socijalna i radna prava, a plate u javnom sektoru od polovine ove godine nominalno smanujuju za 8 a realno za 4 posto, podržalo je je 49 poslanika iz vladajuće koalicije desnog centra premijera Janeza Janše, a protiv je glasao 31 poslanik iz redova opozicionih Socijalnih demokrata (SD) i Pozitivne Slovenije (PS).

Prema ocjeni vlade i ministra finansija Janeza Šušteršiča mjere iz ovog zakona će do kraja godine Sloveniji donijeti 500 miliona eura ušteda, a u sljedećoj 750 miliona, što je neophodno da Slovenija prepolovi svoj prošlogodišnji budžetski deficit koji je iznosio 6,4 posto, i da dobije pozitivne ocjene Evropske komisije i međunarodnih kreditora, kako bi njen kreditni rejting nakon godina krize mogao da počne da se popravlja.

Kao argument zašto glasaju protiv "drastičnih" mjera štednje, opozicioni poslanici su u raspravi tvrdili da će teorija "minimalne" države koju zastupa desna vlada u Sloveniji dovesti do "propasti socijalne države" i osiromašenje srednjeg sloja stanovništva, da bi umjesto rezanja budžetskih rashoda trebalo povećati prihode većim poreznim opterećenjem kapitala i luksuzne potrošnje.

Posebni protest vladi su uputili predstavnici univerziteta, navodeći da je vlada "megazakonom" toliko smanjila predviđena sredstva za visoko školstvo da će morati da uvede plaćanje studija ili će već u drugoj polovini godine fakulteti postati nelikvidni.

Najveće kritike na račun vladinih mjera štednje došle su iz Pozitivne Slovenije (PS) nesuđenog mandatara Zorana Jankovića koji je zakon o uravnoteženju budžeta nazvao "konfuznim", navodeći da je neozbiljno što je vlada od zastupnika tražila da se u dva dana izjasne o zakonu koji ima više amandmana nego članova i čije su posljedice još nesagledive.

Premijer Janez Janša je naglasio da su mjere štednje neophodne ali su samo prvi korak jer će Slovenija ove godine zbog zaduživanja iz ranijih godina samo za kamate na kredite morati da potroši više od onoga što je prihvaćenim zakonom ušteđeno, i da mora ispuniti prihvaćene obveze i obećanja koja je Briselu dala predhodna vlada, ali ih nije ispunjavala.

Prema ocjeni vlade i ministra finansija Janeza Šušteršiča mjere iz ovog zakona će do kraja godine Sloveniji donijeti 500 miliona eura ušteda, a u sljedećoj 750 miliona, što je neophodno da Slovenija prepolovi svoj prošlogodišnji budžetski deficit koji je iznosio 6,4 posto

Mjere štednje prije glasanja u parlamentu prihvatili su i sindikati javnih službenika nakon jednomjesečnih pregovora u kojima su one ublažene. Tako će uprkos prvom predlogu da se 2.maj uz Praznik rada ukine kao neradni dan, on i dalje ostati kao neradni dan.

Vlada je odustala od prvotnog predloga da se plate u javnom sektoru smanje za 15 posto, a ublažene su i mjere smanjenja nadoknada za porodilje i nezaposlene, kao i nadoknada za prevoz i godišnji odmor.

Slovenački parlament večeras bi trebao da prihvatiti i rebalans budžeta za ovu godinu na koji je dat niz amandmana, ali čiji je "prolaz" takođe već zagarantovan iako je opozicija najavila da će glasati protiv.

Ministar finansija Janez Šušteršič izjavio je da će uprkod potvrđenim uštedama u ovoj godini od 800 miliona eura na kraju godine deficit budžeta iznositi 1,1 milijarde eura, odnosno 3 posto BDP-a, a ukupni deficitbudžeta, izračunat po evropskoj metodologiji ESA 95, od 3,5 do 4 posto BD-a.

Bonus video: