Sedam sveštenika pod istragom zbog zlostavljanja djece

Hristovi legionari, koji su pod upravom Vatikana, tvrdili su da su zločini njihovog pokojnog osnivača Marsijala Masijela samo njegovi
93 pregleda 9 komentar(a)
Marsial Masiel, Foto: Cnn.com
Marsial Masiel, Foto: Cnn.com
Ažurirano: 11.05.2012. 09:33h

Vatikan istražuje navode da je sedam sveštenika konzervativnog katoličkog reda Hristovi legionari seksualno zlostavljalo maloljetnike.

Ta istraga je prva koju Vatikan vodi protiv Hristovih legionara zbog seksualnog zlostavljanja nakon skandala zbog postupaka osnivača te organizacije koji je dugo smatran uzorom, da bi potom bilo otkriveno da je silovao i zlostavljao djecu seminarce.

Hristovi legionari, koji su pod upravom Vatikana, tvrdili su da su zločini njihovog pokojnog osnivača Marsijala Masijela samo njegovi.

Medjutim, istraga postupaka drugih sveštenika Hristovih legionara navodi na zaključak da je tajnost koju je Masijel podsticao unutar svog reda kako bi prikrio svoje zločne, omogućila drugim svještenicima da zlostavljaju djecu.

U saopštenju, Hristovi legionari potvrdili su da su uputili sedam slučajeva navodnog zlostavljanja Kongregaciji za doktrinu vjere. Šest od sedam slučajeva dogodilo se prije više decenija, a jedan se odnosi na skorašnje događaje.

Dvojica sveštenika su preliminarnom istragom oslobođena optužbi za zlostavljanje, navodi se u saopšenju.

Skandal sa Masijelom i Hristovim legionarima je među najvećima u Rimokatoličkoj crkvi u 20. vijeku, pošto je papa Jovan Pavle Drugi Masijela isticao kao uzora za vjernike.

Međutim, dokumentacija iz arhiva Vatikana pokazala je da je vrh crkve još 1950-ih godina imao dokaze da je Masijel narkoman i pedofil.

Uprkos tome, Masijel je tek 2006. kažnjen doživotnom pokorom i molitvom za svoje zločine. Umro je 2008, a godinu dana kasnije Hristovi legionari su priznali da je imao troje djece sa dvije žene i da je zlostavljao svoje seminarce.

Vatikan je 2010. preuzeo kontrolu nad tim redom i u njemu sprovodi reforme.

Prema procjenama objavljenim u štampi, imovina Hristovih legionara se procjenjuje na 25 milijardi evra, zahvaljujući kompanijama koje vode ljudi iz vrha reda.

Masijel je osnovao Hristove legionare 1941. u Meksiku, odakle je rodom. Procjenjuje se da red ima vise od 800 svještenika i oko 2.500 polaznika u 22 zemlje i oko 70.000 ćlanova laičkog pokreta Regnum Kristi, bliskom redu.

Hristovi legionari upravljaju školama, dobrotvornim društvima i univerzitetima u Meksiku, Italiji, Španiji i drugim zemljama

Bonus video: